Dan NSK u Zagrebu: Stožerna kuća hrvatskog knjižničarstva

22.02.2023.

16:47

Autor: V.K./HRT/Hina

Dan NSK u Zagrebu

Dan NSK u Zagrebu

Foto: Robert Anic / Pixsell

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i 416. godišnjica postojanja svečano su obilježeni u srijedu, a tom je prilikom istaknuto da je riječ o stožernoj kući hrvatskoga knjižničarstva koja je implementacijom novih tehnologija pridonijela vidljivosti Hrvatske.

Dan NSK u Za­grebu obilježava se tradicionalno 22. veljače, u spomen na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora, a kao logotip NSK odabrano je slovo uglate glagoljice Iže (transliterirano latiničko "i") preuzeto upravo iz Misala.

Unatoč tomu što je "Misal" zabilježen kao prva tiskana knjiga na hrvatskom jeziku, hrvatska su pismenost, kontekst i sadržan mnogo stariji, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuvši da smo "mi u zadnjih tisuću godina u potrazi za vlastitim identitetom, malo smo zapad, malo smo istok".

- Ali u stvari smo jedan samosvojan mali narod, nacija - kao politička nacija, kao svijest pripadnosti jednom prostoru i jednom zajedničkom putu, a na tom putu ova građevina nije samo staklo i čelik, ovo je hram i velika učionica, istaknuo je Milanović.

To je, dodao je, veliki proces učenja koji je započeo s pučkim čitaonicama na Kvarneru, kasnije u Dalmacije, koji je okupljao, širio i utvrđivao hrvatsku ideju i smisao postojanja i zajednički put.

Fuchs: Implementacijom novih tehnologija NSK pridonosi vidljivosti Hrvatske na međunarodnoj sceni


Izaslanik predsjednika Vlade i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je da "možemo biti zadovoljni što knjižnica ne čuva samo našu povijesnu građu nego prati i trendove modernih tehnologija koje implementira u svoj rad modernog knjižničarstva".

Dodao je da na taj način čini, ne samo tu povijesnu građu nego i online materijale, kako u znanstvenom tako i u drugim segmentima, dostupne vrlo širokom broju zainteresiranih.

- Implementacijom novih tehnologija pridonijeli su dodatnim alatima za korištenje njihovih sadržaja, ali i vidljivosti Hrvatske na međunarodnoj sceni, rekao je Fuchs.

Ministar je naglasio da su Nacionalnim planom otpornosti i oporavka osigurana sredstva za digitalizaciju visokog obrazovanja u sklopu projekta e-sveučilište, u iznosu od 100 milijuna eura, a u tom kontekstu i NSK sudjeluje.

Stričević: Nastavljamo započete strateške projekte


Izaslanik ministrice kulture i medija i državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak istaknuo je da je NSK "stožerna kuća hrvatskog knjižničarstva" te im zaželio da budu uzor kao i dosad.

Glavna ravnateljica Knjižnice Ivanka Stričević rekla je da je cilj projekta e-sveučilišta jačanje knjižnično-informacijskog sustava i visokoškolske i znanstvene knjižnice da bi mogli odgovoriti na potrebe za jakom infrastrukturom.

Najavila je da NSK i u ovoj godini nastavlja strateške projekte koje su počeli lani - e-kultura, e-izvori te projekt jačanja kapaciteta NSK.

- Rad knjižnice i projekti u 2022. kao i planirani projekti u ovoj godini polaze od kontinuiteta, stabilnosti i održivosti, a okrenuti su budućnosti, izazovima i izborima koji će omogućiti rast i razvoj knjižnice, naglasila je Stričević.

U sklopu svečanosti obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dodijeljene su nagrade i priznanja u dvije kategorije.

U kategoriji djelatnik NSK nagradu je dobila Marina Krpan Smiljanec, dok su Knjižnice Grada Zagreba nagrađene kao poslovni subjekt koji potiče, podupire i sudjeluje u ostvarenju razvojnih programa NSK te tako pomaže u poboljšanju i promicanju Knjižnice i knjižničarske djelatnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!