07:39 / 28.09.2019.

Autor: HRT

Dan otvorenog Trga Republike Hrvatske

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Manifestacija Dan otvorenog trga, koji šestu godinu zaredom organizira Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, ove se godine održava u sedam institucija Trga Republike Hrvatske, koje će tom prilikom otvoriti svoja vrata za građanstvo, uz najavljen bogat kulturni program.

U programu Dana otvorenog trga 2019., uz HNK Zagreb, sudjeluju Sveučilište u Zagrebu sa svojim sastavnicama, Akademijom dramske umjetnosti i Muzičkom akademijom, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, Hrvatski školski muzej, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Muzej za umjetnost i obrt, te domaćin Grad Zagreb.

Kulturni program koji će Trg ispred HNK u Zagrebu i ove godine pretvoriti u najveću pozornicu u gradu trajat će do 13.30 sati.

Na balkonima zgrade HNK-a i na pozornici ispred glavnog ulaza, članovi Zbora Opere HNK-a Zagreb izvodit će ulomke iz nekih od najpoznatijih i najpopularnijih komada na repertoaru toga teatra, kao što su opere "Nabucco" i "Trubadur" Giuseppea Verdija, te nove premijere "Madama Butterfly" Giacoma Puccinija. Od solista najavljeni su Stjepan Franetović, Siniša Hapač, Ivo Gamulin, Valentina Fijačko Kobić i Sofia Ameli Gojić, dok će orkestrom opere ravnati Josip Šego.

Na istočnoj livadi, ansambl Drame HNK-a izvodit će glazbene brojeve i ulomke iz popularne predstave "Tko pjeva zlo ne misli" u režiji Renea Medvešeka, te uprizoriti najavu premijere predstave "Tri sestre" Bobe Jelčića, dok će Balet HNK-a odigrati ulomak iz nove predstave "Orašar" u koreografiji Vladimira Malakhova.

U kazalištu će biti organizirana i tura "Tajna povijest kazališta", s glazbenim iznenađenjem u foyeru, a obilaske će voditi glumci Drame toga teatra.

Za Dan otvorenog trga, Ansambl narodnih pjesama i plesova Hrvatske LADO priredio je na pozornici ispred glavnog ulaza glazbeni nastup dvoje solista i cimbala s programom pjesama "Primem pero svojo ruko desno" (Međimurje), "Šest let mi je minulo" (Međimurje) i "Snočka sem ti draga" (Podravina). Kao plesači pjevači solisti nastupit će Kristina Opačić Vrućina i Pavo Begovac, dok će ih na cimbalu pratiti Alan Kanski, voditelj Orkestra.

Posjetitelji će ovom prilikom moći sudjelovati i u vođenim obilascima Ladova fundusa narodnih nošnji.

Od ostalih događanja na Trgu Republike Hrvatske najavljena je interevencija Umjetničke organizacije Škvadra pod nazivom "Ne čujem te, mrak je", koja se bavi komunikacijom i nesporazumom u jeziku i tijelu. U svakoj sljedećoj izvedbi on dobiva novi, promijenjeni oblik jer se uvijek prilagođava novoj situaciji.

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna predstavit će se na otvorenom prostoru trga kod HNK-a kroz akciju modeliranja u glini i crtanja olovkom prema promatranju učenika trećeg razreda Kiparskog odjela. Mentor učenika je akademski kipar Ivan Branko Imrović, a koordinatorica ispred ŠPUD-a Bernarda Cesar.

Hrvatski školski muzej najavio je besplatan ulaz za građanstvo, uz stručno vodstvo po Stalnom postavu i radionicu "Pišemo krasopisom".  Akademija dramske umjetnosti sudjeluje s izložbom Luke Pešuna "Radite to u svoja četiri zida" u Galeriji F8, uz razgovor s autorom i vodstvo kroz izložbu serije.
Mladi glumci ADU-a Boris Barukčić, Maruška Aras, Iva Kraljević, Robert Španić i Marin Klišmanić izvest će ispit iz režije Hrvoja Korbara "Preobražaj", Franza Kafke.

U Muzeju za umjetnost i obrt održat će se radionica "Izrada silueta" od Varteksovih tkanina na lutkama, a u Muzičkoj akademiji, studenti kompozicije Helena Skljarov, Alan Kljaić, Alejandro Vera, Krešimir Klarić, David Batinić i Sara Jakopović, pod mentorstvom Berislava Šipuša izvest će u Dvorani Blagoje Bersa koncert "Friška nova glazba".

Autori programa Dana otvorenog trga 2019. su Lea Anastazija Fleger i Hrvoje Korbar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!