18:52 / 16.09.2020.

Autor: I.D./Maroje Vučičević/Dnevnik/IMS/HRT

Dani hrvatskog filma

-

-

Foto: - / -

U zagrebačkom kinu Tuškanac do subote se mogu pogledati naši najbolji kratki i srednjometražni filmovi svih žanrova.
Unatoč epidemiji - pred publikom u zagrebačkom kinu Tuškanac - otvoreni su 29. Dani hrvatskog filma. Do subote se mogu pogledati naši najbolji kratki i srednjometražni filmovi svih žanrova.

U dvoranu, prema propisanim mjerama, stane 90 gledatelja, što će za većinu naslova biti dovoljno. Festival je otvorila priča o heroju Domovinskog rata Damiru Tomljanoviću Gavranu.

- Nije teška tema, mada je Gavran poginuo, to je film o toj jednoj mladoj generaciji koja je bila predivna. Koliko ste danas vi spremni žrtvovati?, izjavila je Biljana Čakić, redateljica filma "Gavran 101".

- Ja vjerujem da će to biti jedna dobra priča i pouka novim generacijama koje dolaze da smo mi tad bili samo jedni mladi obični dečki koji smo se razlikovali od drugih što smo iznad svega bili spremni dati svoj život za svoju domovinu, narod i obitelj, kazao je Ilija Vučemilović Šimunović, predsjednik Udruge veterana Tigrova, producent.

Dani hrvatskog filma još od 1992. nude uvid u kvalitetu naše kinematografije na svim razinama. Ovdje su mnogi priznati filmaši napravili prve korake i rado se vraćaju festivalu. Broj naslova ove godine još nije problem.

- Nećemo toliko osjetiti zapravo lockdown i nemogućnost rada u proteklih nekoliko mjeseci. Većina filmova je snimljena od prošlog lipnja tako da imamo jedan veliki komad godine kad se još uvijek moglo snimati, kazao je Matko Burić, v.d. tajnika Hrvatskog filmskog saveza.

Filmovi u konkurenciji natječu se, među ostalim, za Grand Prix i nagradu "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara. Na programu su i dva izvrsna dokumentarca u produkciji HRT-a: "Sonnyboy iz Stubičke Slatine" Alekseja Pavlovskog i "Berge Istra" redatelja Dražena Majića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!