Rafaelić: Isus iz Nazareta - najveća priča ikad ispričana

07.04.2022.

11:44

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT/I.B.

Daniel Rafaelić

Daniel Rafaelić

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Filmski kritičar Daniel Rafaelić u emisiji Dobro jutro Hrvatska najavio je seriju Isus iz Nazareta koja počinje na Veliki četvrtak.

- Idući četvrtak, kako se spremamo za Uskrs, kreće serija Isus iz Nazareta snimljena 1977. godine. Jedno opće mjesto koje smo vjerojatno gledali jako puno puta. Međutim, imamo neki osjećaj da ga neko vrijeme nismo gledali. Isus iz Nazareta postao je stara stvar. Zastario je. On je dugo vremena bio opće mjesto prikaza Krista na filmu. I onda se pojavila Pasija Mela Gibsona i jednostavno izbrisala sve ovo prije. Nakon Pasije dolaze novi filmovi pa su i film i serija ostali sa strane. I sad im se vraćamo. U 4 nastavka. Počinje na Veliki četvrtak što je divno jer se vraćamo divnoj režiji Franca Zeffirellija, istaknuo je.

- Ovo je jedan klasičan Zeffirelli. Gotovo da nema previše inovacija. Jako se trudio da u toj britansko-talijanskoj koprodukciji nema redateljskih inovacija, a sve skupa dignuto je na jednu vrhunsku razinu. Veliki glumci ispunili su gotovo sve kadrove ove velebne serije. I svi zajedno u jednoj ovakvoj mega produkciji dočarali su nevjerojatan osjećaj povijesti i to je apsolutno fascinantno, ustvrdio je.

- Robert Powell je toliko ušao u lik Krista da osjećate tu bol cijelo vrijeme i to je jedan od rjeđih pristupa toj vrlo zahtjevnoj fizičkoj ulozi. Postoje neki elementi u tom filmu koji su doslovno skinuti s renesansnih slika. Čini mi se da je Rafael bio najveći uzor, pogotovo za lik Marije. Jako se igrao s tim. To nije novo, posebno za biblijske spektakle gdje se gotovo uvijek traži neka referenca u slikarskim vrhuncima. Najveća priča ikad ispričana - Ben Hur ili pak Kralj kraljeva kojeg ne spominjemo jer je primjer kako se ne smije snimati biblijski spektakl, rekao je.

- Isus iz Nazareta je ostalo mjesto koje se često citiralo, puno govorilo. Mislim da nema mjesta grupe na vjeronauku koja nije "izraubala" VHS na kojem se nalazio Isus iz Nazareta, po crkvama diljem svijeta jer je to stvarno donio Kristov život onako kako je prikazan u Bibliji. Autentičnost je bila uvijek podcrtavana. Strašno je interesantno vratiti se s ovim odmakom i vidjeti gdje to danas stoji, kako to danas funkcionira, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!