Daniel Richter i Izvor Pende plivaju zajedno u zagrebačkom MSU-u

23.02.2018.

12:02

Autor: V.M./I.S./HRT

default error photo
Jedan je dubrovački slikar, a drugi njemački. Prvi je mlad, drugi generaciju dvije stariji, sa statusom međunarodne umjetničke zvijezde. Jedan je karijeru počeo kao slikar figuracije, drugi apstraktnim kompozicijama.
Jedan je dubrovački slikar, a drugi njemački. Prvi je mlad, drugi generaciju dvije stariji, sa statusom međunarodne umjetničke zvijezde. Jedan je karijeru počeo kao slikar figuracije, drugi apstraktnim kompozicijama.

Upravo tu leži posebnost izložbe Plivati zajedno ostvarene unutar koncepta One on One / Jedan na jedan splitske Galerije umjetnina gdje su do sada predstavljani umjetnici povezani generacijski, stilom, temom...

Naše dodirne točka su te da smo obojica slikari i da mnogo vremena provodimo u Dubrovniku. Izvor je dobar slikar, ja sam dobar slikar i to bi trebalo biti dovoljno. Mnogo sam se mijenjao, no ipak, svoja novija djela ne bih nazvao figurativnim slikarstvom, to je nešto između, to su radovi o kojima ljudi  trebaju razmišljati,  objašnjava akademski slikar Daniel Richter.

Još puno godina nakon akademije radio sam figurativno slikarstvo, no nakon nekog vremena vidite da nešto treba mijenjati u tim stvarima. Želio sam se udaljiti od figuracije jer za mene to više nije imalo smisla, a slike su mi postale dosadne,  priznaje akademski slikar Izvor Pende.

Kustos izložbe je ravnatelj splitske Galerije umjetnina Branko Franceschi – on ističe da se radi o dvojci slikara koji su se susreli na zajedničkoj izložbi u trenucima karijere koji su različiti od njihovih polazišta. Izvor Pende, koji se sada predstavlja s apstraktnim slikarstvom, počeo je kao figurativni slikar,a Daniel Richter, koji se pojavio kao apstraktni slikar, u međuvremenu je postao jedan od najslavnijih predstavnika nove figuracije,  rekao je Franceschi.

Dva prijatelja pomiješala su svoja platna koja se i suprotstavljaju i nadopunjuju, pozivajući na novo tumačenje - i poručuju nam: ne morate biti isti da biste skladno – plivali zajedno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!