14:03 / 18.10.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Danteov tjedan i u Hrvatskoj

Dante u viđenju Dimitrija Popovića

Dante u viđenju Dimitrija Popovića

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Cijeli ovaj tjedan, dakle od danas pa do 23.ovog mjeseca održava se 21. tjedan talijanskog jezika. Tema ovogodišnjeg tjedna je "Dante, l'italiano", a i cijela godina je u znaku godišnjice smrti Dantea, oca talijanskog jezika, genija književnosti, ne samo talijanske, nego i svjetske. 

Organizator projekta je Talijanski institut za kulturu, a više hrvatskih institucija se uključilo u ovogodišnje izdanje pa se tako danas dijele i nagrade u suradnji s njima.


Tim povodom u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo novog ravnatelja Talijanskog instituta u Zagrebu Gian Lucu Borghesa - osobu koja ima bogato iskustvo u promicanju talijanske kulture, a posljednjih pet godina je proveo kao Ravnatelj Talijanskog instituta za kulturu u Budimpešti, gdje je dosegao veliki uspjeh. 


S istom namjerom, stigao je i u Zagreb pa je tako već u rujnu organizirao spektakl Moby Dick u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, a na otvorenje izložbe „35 godina Dylan Doga u Hrvatskoj" doveo je najpoznatijeg crtača navedenog stripa, Fabia Celonija.


Pogledajte razgovor s Gian Lucom Borgheseom:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!