19:51 / 20.11.2019.

Autor: Inja Svetl/V.K./HRT

Davor Vrankić u MSU-u crta monumentalno djelo

-

-

Foto: - / -

Jedan od najvećih crtača današnjice, Davor Vrankić, osim što izlaže presjek svojeg stvaralaštva od 90-ih do danas, u muzeju crta još jedno svoje monumentalno djelo.
Jedan od najvećih crtača današnjice, Davor Vrankić, hrvatski umjetnik s dugogodišnjom pariškom adresom, osim što izlaže presjek svojeg stvaralaštva od 90-ih do danas, u muzeju crta još jedno svoje monumentalno djelo.

U ruci crtačke zvijezde Davora Vrankića i ova obična grafitna olovka stvara "čuda" - monumentalni, impresivni, njegovi crteži odvode nas u fantazmagorične svjetove vizualnih iskustava vezanih uz klasične majstore, ali i stripovsku i underground kulturu, dizajn, film. Pa će takvo biti i ovo djelo čije nastajanje s neizmjernim zanimanjem prati znatiželjna, mlada publika.

- Gledala sam ga i ja sam stvarno očarana njegovim radom. Tehnika je nenadmašna. On pokušava ukomponirati i popularnu kulturu i visoku kulturu, rekla je Lea, Privatna umjetnička gimnazija, Zagreb.

- Nisam neka umjetnička duša, ali meni je osobno to posebno iskustvo. Nikada nisam vidjela umjetnika kako stvara, govori Tea, Gimnazija "A. G. Matoš", Samobor.

- Sada me naučio da olovkom mogu napraviti nešto stvarno oduševljavajuće, naglašava Maris, Privatna umjetnička gimnazija, Zagreb.

Jedinstvena je to prigoda vidjeti umjetnika u stvaranju.

- Da bi predočili publici proces nastanka umjetničkog rada, inkorporirali smo samog umjetnika u izložbeni prostor i vrlo je zanimljivo vidjeti kako s tim jednostavnim sredstvom nastaju tako impresivni crteži, govori Kristina Bonjeković Stojković, kustosica izložbe.

A impresivan je bio i broj pitanja upućenih strpljivom i pristupačnom umjetniku, o tehnici, nadahnuću, ideji...

- Nemam nikada točno određenu ideju. Sve je to više kao neka priprema, neki naboj koji polagano raste i u trenutku kad se odlučim, u stvari nastojim što više biti u nekom stanju praznine i baš se baciti u taj kreativni proces, rekao je Vrankić.

Do 22. prosinca posjetitelji MSU-a mogu promatrati kako pod grafitnom olovčicom raste još jedno crtačko čudo Davora Vrankića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!