18:48 / 05.02.2018.

Autor: HRT

"Debela" u subotu slavi deseti rođendan

-

-

Foto: - / -

Autorski tim još čine i scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Dženisa Pecotić, te koreografkinja Zagorka Živković.
Zagrebačko kazalište Mala scena svečanom će izvedbom u subotu 10. veljače obilježiti desetljeće izvođenja i više od 400 izvedbi svoje hit-predstave "Debela", koju je prema prema istoimenom lektirnom naslovu Silvije Šesto režirala Snježana Banović.

Kako se ističe u najavi, legendarna predstava koja kroz glazbeni žanr i izuzetno duhovit i ironičan tekst ukazuje na probleme iz života tinejdžera, ne prestaje oduševljavati djecu i mlade ni nakon više od 400 izvedbi.

Kad smo prije deset godina pripremale predstavu o pametnoj djevojčici Ladi, nas tri 'mame' Silvija Šesto, Vitomira Lončar i ja nismo ni u snu mogle pretpostaviti da će ona do svoje desete godine dospjeti tako daleko i da će stvarati nove i nove prijatelje u publici svih uzrasta, kazala je redateljica Banović u povodu važne obljetnice.

Tijekom proteklih deset godina, "Debela" je pomogla mnogima da preko njezine priče shvate koliko je važno usprotiviti se konzumerističkom načinu života i nametnutim standardima ljepote s naslovnica časopisa, te koliko problemi u prehrani mogu biti pogubni po život i utjecati na cijelu obitelj, dodala je.

Drago mi je da je brojna publika koja ju je vidjela i čula, a ponajviše ona tinejdžerska, u njoj prepoznala mnoge svoje probleme te da ih predstava zabavlja, ali i potiče na razmišljanje. Ponosne smo na našu Ladu i na to kako se dobro nosi s 'teškim' nadimkom koji joj tako dobro stoji, poručila je Banović.

Da "Debela" ne zastarijeva, već živi s novim generacijama, dokazuje i činjenica kako je istoimeni roman Silvije Šesto uvršten na top listu najčitanijih hrvatskih knjiga za mlade. Naslov je na popisu lektire za osmi razred a krase ga i brojna vrijedna priznanja, među kojima i nagrada Ivana Brlić Mažuranić, te se nalazi na Časnoj Listi IBBY kao predstavnik Hrvatske u društvu stotinu najljepših knjiga za djecu i mlade svijeta.

Iako se u posljednjih deset godina izmijenilo petnaest glumaca koji su ostavili trag u predstavi, od prvog dana pa do danas Zlatka utjelovljuje Luka Juričić, kojemu će se u slavljeničkoj izvedbi pridružiti Lana Gojak, Anja Matković i Petar Atanasoski.

Autorski tim još čine i scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Dženisa Pecotić, te koreografkinja Zagorka Živković.

U životu autora ponekad trenutak traje vječnost, godinu, godine, a ponekad se onaj pravi trenutak nikad i ne dogodi. 'Debela' traje deset godina koje su prošle poput trenutka, onog koji me nije izbjegao, koji na moju sreću, i nadam se sreću svih malih (od kojih su sad neki već i veliki) traje i dalje. Jedna riječ, a ta glasi: sjajno!, rekla je autorica romana Silvija Šesto, koja će, uz redateljicu Banović, također nazočiti rođendanskoj izvedbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!