15:39 / 11.01.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/Svijet jazza/V.M./HRT

Deseta godišnjica smrti Boška Petrovića

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U povodu jučerašnje desete godišnjice smrti našeg najvećeg džezista Boška Petrovića prikazujemo posebno izdanje emisije Svijet jazza, koje je na rasporedu u četvrtak, 14.siječnja, na HTV3 u 21.50h.

U povodu jučerašnje desete godišnjice smrti našeg najvećeg džezista Boška Petrovića prikazujemo posebno izdanje emisije Svijet jazza, koje je na rasporedu u četvrtak, 14.siječnja, na HTV3 u 21,50h.

➡ Neponovljivi velikan jazza - Boško Petrović

Neponovljivi velikan džeza većinu glazbe koju je svirao, skladao je sam, a bio je nadahnut američkim džezom, svjetskim evergrinima i folklornom tradicijom.

- Bio je neumorni pokretač zagrebačke i hrvatske jazz-scene, od osnivanja Zagrebačkog jazz-kvarteta pedesetih godina dvadesetog stoljeća, preko B.P. Conventiona do drugih, nerijetko i međunarodnih sastava, stoji u najavi posebnog izdanja Svijeta jazza.

Iznimno je bio važan i njegov pedagoški rad, no ostavština Boška Petrovića nije samo u nemjerljivom utjecaju na glazbenike i sastave, nego je to i njegov raznovrstan i pozamašan skladateljski opus. Njegovi najbliži suradnici brinu se za tu ostavštinu.

- Trio Jazz Continuo - koji čine basist Mario Mavrin, te dvojica sjajnih slovenskih kolega, gitarist iz Boškova trija, Primož Gračič i Boškov nekadašnji nadareni učenik, Vid Jamnik - sastaje se i svira samo glazbu Boška Petrovića. Tako su na festivalu Jazz.hr jesenas izveli prigodan program čime su odali poštovanje najvećoj osobnosti hrvatskog jazza i nakratko u dvorani Muzičke akademije reinkarnirali duh njegove glazbe i legendarnog, uvijek dobrog raspoloženja, napominje se u najavi.

U Svijetu jazza o legendarnom B.P.-ju govorit će Mario Mavrin, Primož Grašič, Vid Jamnik, Neven Frangeš, Damil Kalogjera, Matija Dedić i Elvis Stanić. Emisiju prikazujemo u četvrtak 14.siječnja, u 21,50h na HTV3, repriza je u nedjelju 17. siječnja te na HRTi platformi na kojoj možete pogledati i emisiju iz ciklusa 'A Porina dobiva...' posvećenu, dakako, Bošku Petroviću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!