Detektorom metala pronašli minijaturnu zlatnu Bibliju iz 15. st

09.11.2021.

08:15

Autor: HRT/Hina

Biblija, ilustracija

Biblija, ilustracija

Foto: Henk Vrieselaar / Shutterstock

Medicinska sestra Buffy Bailey iz Lancastera pronašla je minijaturnu zlatnu Bibliju dok je uz pomoć detektora metala sa suprugom Ianom pretraživala poljoprivredno zemljište u blizini Yorka. Vrijedna Biblija nekoć je možda bila u vlasništvu srednjovjekovnog aristokrata ili kraljevske obitelji.

Predmet star 600 godina i dugačak tek 1,5 cm, mogao bi vrijediti više od 100.000 funti, rekla je Bailey. Stručnjak ga je nazvao jedinstvenim artefaktom koji je vjerojatno bio u posjedu vrlo bogate osobe. Bailey je novinarima rekla da su ona i suprug za istraživanje odabrali York jer im je dobro poznata bogata povijest tog dijela Engleske. Za to su dobili dopuštenje vlasnika zemljišta.

- Iskopala sam nekih 13 cm i otkrila zlatni predmet. U tom trenutku nisam mislila da je riječ o nečemu tako posebnom. To sam shvatila tek pošto sam ga pomno očistila od zemlje. Težak i sjajan predmet, nevjerojatno lijep i vjerojatno zlatan, pomislila sam, dodala je.

Minijaturna Biblija teži samo 5 grama, a izrađena je od 22 ili 24-karatnog zlata. Vjeruje se da potječe iz 15. stoljeća. Na njoj su izrezbareni likovi svetog Leonarda i svete Margarete, zaštitnika porođaja i vjerojatno su korišteni kao predmet koji je vlasnicu štitio za vrijeme trudnoće i porođaja.

Minijaturna Biblija pronađena je na zemljištu nedaleko od posjeda koji je nekada pripadao Richardu III. (1483.-1485.), a stručnjaci nagađaju da je možda bila vlasništvo njegove rodbine ili njegove supruge Anne Neville. Usporedili su ga s Middleham Jewelom, zlatnim privjeskom s plavim safirom pronađenim u dvorcu Middleham, udaljenom oko 64 km, također u vlasništvu Richarda III. i obitelji Neville. Riječ je o zlatnome privjesku iz kasnoga 15. stoljeća koji je nedaleko od dvorca godine 1985. također otkriven detektorom metala.

Julian Evan-Hart, urednik časopisa Treasure Hunting, rekao je da je pronađena zlatna Biblija jedinstven povijesni artefakt, "umjetničko djelo, jasno ikonografsko i vrlo je slično Middleham Jewelu, pa postoji mogućnost da ga je izradio isti umjetnik.

- Tko god da je naručio izradu ovakve minijaturne zlatne Biblije, morao je biti nevjerojatno bogat. Zasad u svijetu ne postoji ništa slično. Predmet bi mogao vrijediti i više od 100.000 funta, rekla je Bailey. Muzej Yorkshire u Yorku slične predmete procjenjuje prije nego što aukcionar odredi cijenu, a potom muzej odlučuje hoće li ga otkupiti.

Godine 1992. za kupnju Middleham Jewela muzej je platio 2,5 milijuna funta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!