'Deveti krug' - prvi hrvatski klasik u programu Cannes Classics

16.07.2020.

14:48

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Dugometražni igrani film 'Deveti krug' slovenskog redatelja France Štiglica iz 1960., snimljen u produkciji zagrebačkog Jadran filma, bit će naš prvi klasik koji će biti prikazan sklopu programa Cannes Classics Filmskog festivala u Cannesu.
Dugometražni igrani film 'Deveti krug' slovenskog redatelja France Štiglica iz 1960., snimljen u produkciji zagrebačkog Jadran filma, bit će naš prvi klasik koji će biti prikazan sklopu programa Cannes Classics Filmskog festivala u Cannesu, priopćeno je iz HAVC-a.

Scenarij je napisala Zora Dirnbach, a uloge u filmu nose Dušica Žegarac, Boris Dvornik, Beba Lončar, Dragan Milivojević, Ervina Dragman, Branko Tatić i drugi. Film je snimao Ivan Marinček,  a za glazbu je bio zadužen Branimir Sakač. Film je nastao u produkciji Jadran filma.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich kazao je kako su ponosni da je jedan domaći filmski klasik po prvi puta prihvaćen u program Cannes Classics.

- Na tome se počelo raditi još 2017. godine, a ovih posljednjih šest mjeseci smo pokenuli sve što smo imali i to odradili, izjavio je Marchich za Vijesti iz kulture.

Selekcija u Cannesu se temelji prvobitno na kvaliteti filma redatelja France Štiglica: Ali tu se radi i o kvaliteti restauracije i ukazuje na veliki zadatak koji je pred nama da se restauriraju i ostala djela naše baštine, a koja su velikim dijelom u derutnom stanju, kazao je, pak, Marcich u razgovoru za Hinu.

Radnja 'Devetog kruga' smještena je u Zagreb za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada ustaška vlast provodi sve žešći progon Židova. Mlada Židovka Ruth samo sretnom okolnošću uspijeva izbjeći logor, ali ostaje bez roditelja i brata.

Obiteljski prijatelji pružaju joj utočište i udaju je za svog sina studenta kako bi je zaštitili od progona. Kako taj fiktivni brak ograničava njegovu slobodu, novopečeni muž se buni, ali ubrzo uviđa da za djevojku, s kojom se družio od malena, nema druge nade za spas.

Ne prolazi dugo i dvoje mladih se doista i zaljubljuju jedno u drugo, no zbog male neopreznosti Ruth završava u 'Devetom krugu', zloglasnom logoru za mlade žene, sadržaj je filma.
Deveti krug - drama 'Deveti krug' je 1960. bio nominiran za Zlatnu palmu u Cannesu, a sljedeće godine i za Oscara za najbolji strani film. Na Pulskom filmskom festivalu 1960. je trijumfirao s Velikom Zlatnom Arenom za najbolji film te Zlatnom Arenom za Zoru Dirnbach - prvu ženu kojoj je pripala ta nagrada.

Zlatnu Arenu dobili su i Branko Tatić za sporednu ulogu, Ivan Marinček za kameru te Branimir Sakač za glazbu. Film je tada osvojio i Nagradu publike.

- Nakon pažljivog tehničkog pregleda svih postojećih materijala na filmskoj vrpci i probnog skeniranja pojedinih izvornika odlučeno je da će se za restauraciju koristiti originalni negativ iz 1960. godine i kombinirani dubl pozitiv nastao fotokemijskom restauracijom 2001. godine, kazao je supervizor digitalne restauracije iz Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva Vjeran Pavlinić.

Pavlinić je dodao da je konačni cilj restauracije bio predočiti današnjoj publici izgled filma iz vremena njegovog nastanka, a nikako 'poboljšati' ili modernizirati sliku i zvuk, različite sitne nesavršenosti uvjetovane ograničenjima onodobne laboratorijske tehnike zadržane su i u digitalno restauriranoj verziji.

25 ostvarenja u ovogodišnjem, 17. izdanju Cannes Classicsa

U ovogodišnje, 17. izdanje programa Cannes Classics uvršteno je 25 dugometražnih igranih i sedam dokumentarnih filmova. Zbog odgode Filmskog festivala u Cannesu, ove će se godine program Cannes Classics izvanredno, djelomično ili u cijelosti, odvijati u sklopu Lumire Film Festivala u francuskom Lyonu koji se održava od 10. do 18. listopada te filmskom festivalu Rencontres Cinématographiques de Cannes, koji traje od 23. do 26. studenog.

U sklopu programa će se, osim 'Devetog kruga' iz Hrvatske, prikazati i srbijanski film 'Ko to tamo peva' (1980.) Slobodana Šijana. Restaurirana verzija filma 'Raspoloženi za ljubav' (In the Mood for Love) hongkongškog redatelja Wong Kar-waija također će se prikazati u svom 'novom ruhu', u čast 20. godišnjice premijere u Cannesu.

U programu Cannes Classics obilježit će se i 60. godišnjica remek-djela 'Do posljednjeg daha' pionira francuskog novog vala Jean-Luca Godarda te 'Avantura' (L'Avventura/The Adventure) Michelangela Antonionija koji je 1960. u Cannesu ovjenčan Nagradom žirija.

Osim toga, obilježava se i 100. rođendan talijanskog redatelja Federica Fellinija koji je 1960. iz Cannesa otišao sa Zlatnom palmom u rukama za film 'Slatki život' (La dolce vita). Tako će se, u Cannes Classicu, prikazati restaurirane verzije njegovih filmova 'Cesta' (La strada, 1956) i 'Svjetlosti varijetea' (Luci del variet, 1950.) te dokumentarni film o njegovoj fascinaciji metafizičkim 'Fellini of the Spirits' redateljice Anselme DellOlio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!