14:22 / 16.10.2020.

Autor: Ivica Grudiček/Panorama/IMS/HRT

Digitalno španciranje

-

-

Foto: - / -

Fokus ovogodišnjeg Šoancirfesta je na kreativnosti u vrijeme pandemije.
Godina 2020. bez Špancirfesta ne može proći. Barem se za to pobrinula ekipa varaždinskih kreativaca koji su pripremili deveti festival multimedije - MOP Špancirfest. 

- Uvijek se naši dečki potrude, to su bivši studenti Sveučilišta Sjever, smjer multimedije, igramo se videom, kompletnom multimedijom, da bi to prezentirali publici, kaže organizator Hrvoje Selec.

Festival donosi digitalno-kreativan program inspiriran vremenom u kojemu živimo. U tri dana održat će se pet radionica, multimedijalan performans, online predavanje, projekcija, izložba. Bitno je za jedan mali grad, naglašava Fran Mubrin - da se potpora Sveučilišta njeguje i da postoje ovakve inicijative.

Na otvaranju - naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera - izveden je audio-vizualno-plesni performans umjetnika pod imenom "Zajedno". Inspiracija im je bila, kaže umjetnica Ksenija Ladić - japanska tehnika restauriranja keramike - nakon što se nešto razbije, zlatom se natrag sastavlja čime se dobije još nešto ljepše i snažnije.

Zaključimo da je ovaj festival u prvih osam izdanja ugostio više od 130 predavača iz regije i Europe, a ovogodišnji fokus je na kreativnosti u vrijeme pandemije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!