11:17 / 24.04.2018.

Autor: V.M./Z.T.K./T.Dž.Š/M.V./HRT

Diljem Hrvatske održana 7. Noć knjige – ponovno rekordna

Foto: Marko Pripić/PIXSELL

Foto: Marko Pripić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U čak 300-tinjak hrvatskih gradova i mjesta priređeno je oko 1000 programa. Za razliku od prošlogodišnje Noći knjige koja se održavala u jeku urušavanja knjižarskog lanca, ove godine osjeća se optimizam jer čita se sve više.
U čak 300-tinjak hrvatskih gradova i mjesta priređeno je oko tisuću programa u čijem je središtu knjiga. Za razliku od prošlogodišnje Noći knjige koja se održavala u jeku urušavanja knjižarskog lanca malo optimizma stiže s rezultatima ovogodišnjeg istraživanja tržišta knjiga.

U odnosu na lani kada je 53% hrvatskih građana pročitalo barem jednu knjigu, u ovoj godini to je učinilo 56% njih, što je povećanje od tri posto. Najviše čitaju u Zagrebu i primorju a najmanje na sjeveru Hrvatske. Više od muškaraca čitaju žene i mlađi od 24 godine, a ni koji čitaju, najčešće biraju beletristiku, a najrjeđe poeziju.

Pogledajte analizu rezultata istraživanja tržišta knjiga:

Tema ovogodišnje manifestacije bila je budućnost knjige uz moto „Bez panike!“ – veliki je dio programa bio posvećen odnosu knjige, znanosti i novih medija, a bilo je i mnogo programa u znaku znanstveno fantastičnih naslova.

Među ljubiteljima knjige sinoć je u jednoj od zagrebačkih knjižara, bila i naša ekipa:

Za one koji nisu mogli noć provesti u knjižnicama i knjižarama, a putovali su brodovima Jadrolinije ili vlakovima Hrvatskih željeznica, umjesto glazbe sinoć su slušali audio-knjige.

Otvorenje Tjedna dobre dječje knjige u Rijeci bilo je izvrsna uvertira u Noć knjige, a najvažnije je bilo privući najmlađe čitatelje, pa čak i čarolijom. Središe bogatih osječkih zbivanja bila je Gradska i sveučilišna knjižnica koja je ponudila stručna, ali i popularna predavanja, a aktualnom temom čitanja slikovnica uz pomoć digitalnih medija pozabavila se, pak, splitska Gradska knjižnica 'Marka Marulića'.

Pogledajte reportažu iz Rijeke, Splita i Osijeka:

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prilikom 'lansiranja' Noći knjige u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici čestitala je Dan hrvatske knjige, obilježen u nedjelju 22. travnja, te Svjetski dan knjige i autorskih prava, koji se obilježavao jučer, a govoreći o budućnosti knjige istaknula je da je čvrsto uvjerena da ima mjesta za optimizam unatoč tome što smo često 'bombardirani' negativnim vijestima o krizi u književno-nakladničkoj branši.

Ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je da je prije nekoliko mjeseci Vlada usvojila Nacionalnu strategiju poticanja čitanja čije je donošenje najavljeno na prošlogodišnjem izdanju Noći knjige. Do kraja ove godine bit će raspisan i poseban natječaj iz sredstava Europskog socijalnog fonda namijenjen upravo provedbi dijela mjera iz Akcijskog plana Strategije za poticanje čitanja,  rekla je ministrica kulture.

U povodu Noći knjige na HRT3 emitirano je posebno izdanje emisije Knjiga ili život, koje možete pogledati na usluzi HRTi, a na HR3 bio je priređen tematski cjelovečernji program.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!