"Dimitrije i Dante" u NSK

14.09.2021.

21:35

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

"Dimitrije i Dante" u NSK

"Dimitrije i Dante" u NSK

Foto: Dnevnik / HRT

Na današnji dan prije 700 godina umro je književni bard Dante Alighieri čije je remek-djelo Božanstvena komedija nadahnulo mnoge umjetnike. Među njima je Dimitrije Popović, a njegovom izložbom posvećenom Danteu Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružila se obilježavanju velikog jubileja zbog kojeg je i UNESCO 2021. proglasio Danteovom godinom.

Galerija
"Dimitrije i Dante" u NSK, Foto: Dnevnik/HRT
"Dimitrije i Dante" u NSK, Foto: Dnevnik/HRT"Dimitrije i Dante" u NSK, Foto: Dnevnik/HRT

Jednom kada je ispustio Božanstvenu komediju iz ruku, shvatio je, kaže, da je Danteov pakao raj za umjetnost. Pod dojmom njegove impresivne poetske riječi, nacrtao je svoj prvi crtež inspiriran Danteom. 

- Te slike su do te mjere jake da i sam Dante u 25 pjevanju kaže: „Ja koji sam to sve vidio jedva sebi to sve mogu povjerovati. To je ono što, a to što vidim, nadilazi riječ”. A kad nadilazi riječi, izaziva sliku pa se onda slikom počne pokazivati dio toga, govori Dimitrije Popović, akademski slikar i kipar.

Bio je to samo početak jednog fascinantnog ciklusa koji ne jenjava već punih 40 godina, a iz kojega je pred zagrebačku publiku došlo 50-ak djela.

- On nikad ne ilustrira, on interpretira. On je čovjek koji stvara vlastite asocijacije i vizije onoga što je pročitano u Božanstvenoj komediji, naglašava Mikica Maštrović, povjesničarka umjetnosti.


Sve pročitano teško je prepričati, ali majstorskim crtežom Popović je uspio dočarati simboliku Danteova pakla koja, na neki način, kaže umjetnik, obilježava i vrijeme u kojem živimo.

- Sjećanje na Dantea danas je upravo oživljeno ovom izložbom velikog umjetnika Dimitrija Popovića, kojom nam je pokazao ne samo da izvrsno poznaje Dantea nego i talijansku kulturu, rekao je Gian Luca Borghese, direktor Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

Uz izložbu, publika je dobila i rijetku prigodu vidjeti primjerak Božanstvene komedije koja se čuva u NSK, a koju je 1487. u Italiji tiskao jedan od najvažnijih tiskara 15. stoljeća Dobrić Dobrićević

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!