09:48 / 07.12.2020.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Divlji sanjari Subversive Film Festivala

-

-

Foto: - / -

Svečanom dodjelom nagrada 'Wild dreamer' u zagrebačkoj Kinoteci završen je 13. Subversive Film Festival. Najbolji igrani film je iransko ostvarenje 'Pusta zemlja', a najboljim dokumentarcem proglašen je austrijski 'Space dog'.
Svečanom dodjelom nagrada 'Wild dreamer' u zagrebačkoj Kinoteci završen je 13. Subversive Film Festival. Najbolji igrani film je iransko ostvarenje 'Pusta zemlja' redatelja Ahmada Bahramija, a najboljim dokumentarcem proglašen je austrijski 'Space dog'.

'
Pusta zemlja', prema riječima žirija, skreće pozornost na činjenicu da moderno društvo i tehnologije nasilno iskorjenjuju tradiciju i ljudskost.

- Veoma sam sretan što sam dobio ovu cijenjenu nagradu na Subversive Film Festivalu u prelijepom Zagrebu. Posebno zahvaljujem izborniku koji je moj film uvrstio u glavnu konkurenciju. Silno bih volio večeras biti s vama. Nadam se da ćete me pozvati da sudjelujem već iduće godine s novim filmom i da ćemo se uskoro vidjeti, poručio je video pozivom Ahmad Bahrami, redatelj filma 'Pusta zemlja'.

Austrijski film 'Space dog' autorskog dvojca Else Kramer i Levina Petera uspijeva na sasvim inovativan i izuzetan način stvoriti dokumentarističko spajanje arhivskih snimki eksperimenata na psima i današnjeg života pasa na moskovskim ulicama.

- Hvala Zagrebu i Subversiveu na ovoj nagradi. Zaista smo uzbuđeni i sretni što smo dobili nagradu Wild Dreamer. Sviđa nam se njezino ime. Žao nam je što smo daleko, no osjećamo se predivno. Hvala žiriju što je prepoznao našu ideju i trud. Pogledali smo svu selekciju u kojoj se našao i naš film i iznimno smo zadovoljni i sretni. Nadam se da se vidimo uskoro u Zagrebu, izjavili su Elsa Kramer i Levin Peter, redatelji filma 'Space Dogs'.

Nagrađeni filmovi na online platformi volimdokumentarce.net dostupni su za gledanje još danas.

- Organizirati Subversive Film Festival u pandemijsko doba značilo je uobičajeno slavlje sedme umjetnosti shvatiti prvenstveno kao gestu otpora aktualnoj situaciji i pronaći način da festival, usprkos izostanku uobičajene atmosfere i vreve ljudi, ostane mjesto na kojem se odvijaju novi susreti i razmjenjuju nove ideje, izjavila je za direktorica festivala Dina Pokrajac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!