"Dječak koji je govorio Bogu" premijerno prikazan u HNK Osijek

10.04.2021.

19:46

Autor: R. Ostović, H. Đurašin/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Dječak koji je govorio Bogu

Dječak koji je govorio Bogu

Foto: Dnevnik / HRT

Unatoč brojnim izazovima koje je epidemija stavila pred naše umjetnike, oni se ne daju. U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu premijerno je izvedena predstava "Dječak koji je govorio Bogu". Temeljena je na istoimenom romanu Damira Mađarića, a u priči o židovskom dječaku Emanuelu progovara se o strahotama holokausta.


Potresna je to priča o dječaku znakovita imena, koji živi u židovskoj obitelji u malom gradu na kraju svijeta. Nagomilano, udruženo zlo ubija mu roditelje, baku i djeda, a Emanuela odvode na "put bez povratka" - u koncetracijski logor Auschwitz.

- Priča govori o jednom dječaku koji se pojavljuje s prezenta jednog dnevnika i kroz temu holokausta propitujemo da li to jedno zlo može biti nadvladano do strane umjetnosti i u ovoj predstavi ona to i pokazuje, kaže Dražena Vrselja, intendantica HNK u Osijeku.

Još prije Emanuel, koji živi u svom svijetu, upoznaje glumca i zaljubljuje se u jedan za njega potpuno novi svijet - kazalište, a gluma postaje nova odrednica u njegovu životu. Ironično, logorom Auschwitz upravlja ljubitelj umjetnosti, osobito kazališta pa mu u isčekivanju smrti Emanuel čita "Fausta". Tako umjetnošću prkosi hororu u kojem se nalazi.

- Velika priča tlačenja jednog naroda tijekom holokausta. Zapravo vidimo kako je svevremenska i kako danas pod nekim drugim nazivima onih koji su tlačitelji ili onih koji su potlačeni, mijenja se samo naziv, ali nažalost čovječanstvo ne uči iz svoje povijest nego ponavlja opet i opet svoje greške, kaže Petra B. Blašković, ravnateljica Drame HNK u Osijeku.

Potresno, jedinstveno katarzično djelo, kao predstavu koja ruši i podiže, na osječke je kazališne daske postavio sjajni slovenski redatelj Samo Strelec. Jer i u doba pandemije važno je da kazalište nastavlja pričati priče kako bi ljudi postali bolji.

A u predvorju posjetitelji su mogli pogledati zanimljivu izložbu "Priče Židova", koja tematizira nestajanje jedne male zajednice u Osijeku, čiji su narativi zapisani kao osobna svjedočenja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!