Djela velike umjetnice Nives Kavurić-Kurtović prvi put u Osijeku

05.07.2021.

14:00

Autor: Vesna Ljubo/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Golom dušom svjedočim trag postojanja"

"Golom dušom svjedočim trag postojanja"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Glavna izložba Osječkoga ljeta kulture "Golom dušom svjedočim trag postojanja" Nives Kavurić-Kurtović otvorena je u galeriji Waldinger, u baroknoj Tvrđi. Prvi je to put da se gradu na Dravi predstavlja presjek opusa te istaknute hrvatske umjetnice, i to u kritičkom izboru od 1963. do 2010.

U svom umjetničkom izričaju slikarica svjedoči o teškoj egzistenciji i mračnom dobu 20. i 21. stoljeća, rečeno je na otvorenju izložbe, na kojem je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

- Nives spada u problematičare, analitičare slikarstva, koji bilježe egzistencijalne impulse poslije Drugog svjetskog rata i postoji u njezinom slikarstvu taj eho ništavila i atomskih bombi i holokausta, spojen s nekim osobnim iskustvima, komentira Iva Körbler, kustosica izložbe.


Sve te strahove i tjeskobe naše tijelo bilježi, smatra slikarica, zato se često koristila motivom tijela - i to tijela koja levitiraju i tako se izdižu iznad te naše surove stvarnosti. 


- U ovom trenutku zapravo pokazuje se, s obzirom na situaciju oko koronavirusa u kojoj živimo i sve potrese koji su nas zadesili, da je njezino slikarstvo zapravo bilo vizionarsko, puno tih slutnji o tomu koliko je naša današnja egzistencija teška i bremenita, dodaje kustosica Körbler.

Iva Körbler

Iva Körbler

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Iako slikarica nikad nije izlagala u Osijeku, boravila je u njemu 1984. kad je uređivala i ilustrirala dječji časopis Maslačak.  


- Tih godina je jako bila sretna, tih možda tjedan dana u Osijeku, sjećam se da je bila vrlo lijepa žena, pametna, smirena i velika umjetnica. Bila je nasmijana, bila je sretna što je u Osijeku, ističe ravnateljica Gradskih galerija Osijek Ljerka Hedl.


Izložbu "Golom dušom svjedočim trag postojanja" Osječani mogu pogledati u galeriji Waldinger do 8. srpnja.

Nives Kavurić Kurtović

Nives Kavurić Kurtović

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!