11:33 / 09.08.2019.

Autor: Morana Baričević/V.M./HRT

DLJI: 'Susret u depou III' Dubravke Lošić

-

-

Foto: - / -

Osim dramskih, glazbenih i baletnih umjetnika, Dubrovačke ljetne igre ne zaboravljaju ni one likovne. Izložbeni program 70. igara nastavljen je otvorenjem izložbe 'Susret u depou III' dubrovačke umjetnice Dubravke Lošić.
Osim dramskih, glazbenih i baletnih umjetnika, Dubrovačke ljetne igre ne zaboravljaju ni one likovne. Nakon Laubinih 'Fascinacija' u Sponzi, izložbeni program 70. igara nastavljen je otvorenjem izložbe 'Susret u depou III' dubrovačke umjetnice Dubravke Lošić.

Jedan od rijetkih dubrovačkih industrijskih prostora, bivša uljara Radeljević, a sadašnji atelje dubrovačke akademske slikarice Dubravke Lošić po treći je put publici predstavljen i kao izložbeni prostor.

- Vrlo je zanimljivo da ovoga puta prikazujemo tri serije radova. To su serije 'Kiše/Paris' iz prošle godine, koji su prikazani na drugim 'Susretima u depou', zatim novonastala serija 'Alba, albula' te serija radova koja je nastala 1985. i 1986. godine, a zove se 'Ljetno popodne u pet dana', ističe povjesničarka umjetnosti Jelena Tamindžija.

Simbioza između novonastalih i starih radova ističe specifičnu zrelost i sigurnost u izričaju umjetnice koja je 'korak ispred vremena', rečeno je prilikom otvorenja izložbe. Njezini stari radovi se mogu, naime, promatrati kao suvremeni, a trošnost i patina postaju dio umjetničkog djela te tako naglašavaju prolaznost vremena.

- Teško je razumjeti nekoga. Kroz razgovor se može doprijeti donekle, ali ja npr. uvijek volim ostati donekle zatvorena, odnosno sve su moje stvari prilično hermetične, tako da mi nije važno da se baš potpuno ogole i prikažu, ali energija se mora osjetiti, napominje Dubravka Lošić.

Kroz sve faze stvaranja Dubravke Lošić provlače se tkalački objekti iz obiteljske radionice uz koje je odrasla. Ovi, treći 'Susreti u depou'
ostaju otvoreni do kraja ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara, 25. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!