15:31 / 31.10.2019.

Autor: Dražen Ilinčić/V.M./HRT

Do posljednjeg daha s Petrom Kreljom

-

-

Foto: - / -

‘Do posljednjeg daha' nova je knjiga sjajnog filmskog esejista, redatelja i kritičara i dugogodišnjeg urednika na Hrvatskom radiju Petra Krelje posvećena autorima i filmolozima koji su – ‘do posljednjeg daha’ odani svojim pozivima.
‘Do posljednjeg daha' nova je knjiga sjajnog filmskog esejista, redatelja i kritičara i dugogodišnjeg urednika na Hrvatskom radiju Petra Krelje. Knjiga je posvećena hrvatskim  djelima, autorima i filmolozima koji su – ‘do posljednjeg daha’ odani svojim pozivima.

Nakon dugogodišnjeg staža filmskog kritičara i esejista, Petar Krelja, koji je istodobno i plodan filmski redatelj, teško može reći koliko članaka 'posijao' po raznim publikacijama, zbornicima, knjigama ili eteru.

- No logično je da se tijekom svih tih godina nekim filmovima, autorima i istaknutim filmskim pojavama više puta publicistički vraćao, kako bi neposrednim kritičkim reakcijama na ono što je u jednom trenutku bilo novo, nakon drugog ili trećeg gledanja, dodao drugi – vremenski odmaknuti pogled, ili usustavio svoje dojmove o filmašima koje je nastavio pratiti godinama, napominju izdavači knjige iz Hrvatskog filmskog saveza.

Kao redatelju poseban izazov bili su mu filmovi i opusi njegovih hrvatskih kolega, dok je  kao kritičar smatrao potrebnim isticati kako bi domaća filmska kultura – i pored niza velikih djela i autora, bila bitno siromašnija bez historiografsko-teoretičarske pratnje domaćih filmologa.

- Nastala iz retrospektivnih pogleda na hrvatski film, ova knjiga posvećena je djelima, autorima i filmolozima koji su – ‘do posljednjeg daha’ odani svojim pozivima, otvarali nove perspektive hrvatske kinematografije i/ili pridonosili razumijevanju filma kao takvog, napominju iz HFS-a.

O Kreljinoj novoj knjizi u emisiji Kultura s nogu razgovarali smo s urednicom izdanja Dianom Nenadić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!