Dodijeljene 28. Nagrade hrvatskog glumišta

25.11.2020.

10:07

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

default error photo
Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo je nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u televizijskom prijenosu na HTV2. Ivica Boban i Giorgio Surian laureati su Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje.
Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo je u utorak tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u televizijskom prijenosu na HTV2. Redateljica Ivica Boban za dramu i operni pjevač Giorgio Surian za operu laureati su Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje.

Dodjelu 28. Nagrada hrvatskog glumišta, koja je zbog pandemijskih okolnosti i epidemioloških mjera ove godine umjesto u Hrvatskom narodnom kazalištu upriličena u studiju Hrvatske radiotelevizije uz izravan prijenos na Drugom programu HTV-a, bez nazočnosti uzvanika i nominiranih umjetnika, vodio je glumac Tarik Filipović, a svaki je laureat dobio pola minute vremena za kratko obraćanje gledateljima.

Svečanost se održava 24. studenoga u spomen na isti datum davne 1860. kada je glumac Vilim Lesić na pozornici Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu, nakon prekida predstave na njemačkome jeziku a na nagovor Dimitrija Demetra rekao: Od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskome jeziku.

O laureatima Boban i Surianu

Za iznimno bogatu i respektabilnu karijeru ostvarenu tijekom više od 50 godina rada, nagrada HDDU-a za svekoliko umjetničko djelovanje u drami ove je godine dodijeljena Ivici Boban, redateljici, koreografkinji, autorici dramskih tekstova i kazališnih projekata, dramaturginji, scenaristici, plesačici i glumici.

Cijenjena u svijetu kao iznimno inventivna i inovativna umjetnica, Boban slovi kao jedan od vodećih autoriteta u polju glumačke pedagogije, umjetnica koja je svojim radom i rezultatima otvorila nova saznanja i poglede na umjetnost kazališta, umjetnost glume i kazališnu pedagogiju.

Boban je zahvalila HDDU-u na nagradi, svojoj obitelji, učiteljima i suradnicima, te gledateljima koji su svih tih godina podržavali njezine predstave i nagrađivali ih burnim aplauzom, a ponajviše svim glumcima s kojima je surađivala.

- Iza mene je zaista dug, zanimljiv i uzbudljiv put od skoro preko 60 godina. Moje su predstave putovale po cijelom svijetu, igrale na prestižnim festivalima i dobile međunarodna priznanja i domaće nagrade, ali ova nagrada mi je posebno draga zato što je to nagrada struke, poručila je Boban.

Umjetnik impozantne međunarodne karijere i nenadmašnog talenta s ostvarenih više od 160 uloga, operni pjevač Giorgio Surian dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta 2020. za svekoliko umjetničko djelovanje u području opere.

Dobitnik brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada, Surian je pjevao pod vodstvom najvećih svjetskih dirigenata i surađivao s vrhunskim svjetskim redateljima, te je bio partner velikim svjetskim pjevačkim zvijezdama, a svoje znanje i pjevačko umijeće već godinama s velikim uspjehom prenosi mladim pjevačima na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Surian je zahvalio na nagradi, koju je nazvao vrhuncem svoje umjetničke karijere, jer je riječ o priznanju struke ‘koja zna i razumije težinu ove profesije, za koju je potreban rad i puno odricanja’.

Najbolja dramska predstava ‘Hotel Zagorje’

Najboljom dramskom predstavom u cjelini u 2020. proglašena je predstava ‘Hotel Zagorje’ po motivima romana Ivane Bodrožić u režiji Anice Tomić i produkciji zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle, koja je redateljici Tomić donijela i nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje.

Jadranka Đokić ovogodišnja je dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje žensko glumačko ostvarenje za ulogu Nastasje Filipovne u predstavi ‘Idiot’ u režiji Vasilija Senjina i produkciji HNK-a Zagreb, a za kostime u toj predstavi nagradu za najbolju kostimografiju u drami, opereti/mjuziklu i plesu dobila je Doris Kristić.

Najbolju glavnu mušku ulogu u drami ostvario je Pjer Meničanin, ulogom Janka u predstavi ‘Dobro je dok umiremo po redu’, produkciji Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Aleksandra Švabića prema tekstu Ivora Martinića, koji je dobio nagradu za najbolji praizvedeni suvremeni dramski tekst, a predstava je Nataši Dangubić donijela nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu.

Zagrebačko kazalište mladih u osvojena priznanja ubraja i ono Maru Martinoviću za najbolje muško glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade, i to za ulogu Joze Brajice u predstavi ‘Mi i oni’ Darija Harjačeka.

Za ulogu Matule u predstavi ‘Gruntovčani’ u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh Filip Detelić osvojio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu. U kategoriji mladih umjetnika do 28 godina najbolju mušku ulogu ostvario je Ognjen Milovanović (‘Mačak u vreći’, GD Histrion), a žensku Antonia Mrkonjić (‘Višnjik’, GDK Gavella Zagreb i Osječko ljeto kulture).

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u tv drami dobio je Dragan Despot za ulogu u dramskoj seriji ‘Novine’ u režiji Dalibora Matanića.

Predstava ‘Flekavac’ Nine Mitrović u režiji Renate Carole Gatice Gradskog kazališta lutaka Rijeka proglašena je najboljom u kategoriji lutkarske predstave ili predstave za djecu i mlade, a Amanda Prenkaj ostvarila je najbolju žensku ulogu u toj kategoriji, i to u predstavi ‘Ako kažeš, gotov si’ Krešimira Dolenčića (Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb).

Dodijeljena je i nagrada za najbolje redateljsko ostvarenje u radio drami, Hani Veček za radio dramu ‘Ne zaboravi pokriti stopala’ Espija Tomičića.

Zagrebačkoj Komediji četiri nagrade

Mjuzikl ‘Jesus Christ Superstar’ zagrebačkog Gradskog kazališta Komedije u režiji Damira Lončara najbolja je predstava u cjelini u kategoriji operete/mjuzikla, predstava je donijela nagradu za najbolju mušku ulogu u toj kategoriji Ervinu Baučiću za ulogu Jude, dok je nagrada za najbolju scenografiju u drami, opereti/mjuziklu i plesu u protekloj godini dodijeljena scenografu predstave Ivi Knezoviću.

Komedija je dobila još jednu nagradu, Ozrenu Prohiću za režiju operete ‘Grofica Marica’.

Najbolju žensku ulogu u opereti/mjuziklu ostvarila je Leonora Surian Popov ulogom Norme Desmond u mjuziklu ‘Sunset Boulevard’ redateljice Renate Carole Gatice u produkciji HNK Ivan pl. Zajca Rijeka, a tom je kazalištu otišla još jedna nagrada, Fabijanu Pavlu Medvešeku za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u opereti/mjuziklu u mjuziklu ‘Evita’ (režija Renata Carola Gatica).

U plesnoj umjetnosti, najboljim je umjetničkim ostvarenjem proglašena predstava ‘Podivljalo’, autorski projekt Ane Kretimeyer i Sonje Pregrad u produkciji Četveroruka iz Zagreba.

Titulu najboljeg koreografa u protekloj godini odnijela je Mateja Bilosnić (‘Gozd-danse macabre’, Zadarski plesni ansambl), Marin Lemić dobio je nagradu za najbolje muško ostvarenje u kategoriji plesa, za ulogu u predstavi ‘Transformeri’ Umjetničke organizacije ON/A iz Zagreba, dok je Ani Vnučec pripala nagrada za najbolju žensku plesnu ulogu (‘Conversation pieces’, Studio za suvremeni ples Zagreb).

Dodijeljena su i dva posebna priznanja. Žiri za dramu Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijelio je glumačkom ansamblu predstave ‘Dijete našeg vremena’ u režiji Helene Petković i produkciji Kazališta Playdrama Split, a posebno priznanje HDDU je ove godine dodijelio i svojoj tajnici Mariji Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!