DLJI: Dodijeljene HRT-ove nagrade Orlando

25.08.2021.

11:30

Autor: Antonia Ćosić/Dnavnik/IMS/Hina/V.M./HRT

Dodjela nagrada Orlando

Dodjela nagrada Orlando

Foto: Marin Frka / Dubrovačke ljetne igre

Posljednji je dan 72. Dubrovačkih ljetnih igara, a nagrade Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja već su dodijeljene. Pokrovitelj nagrade Orlando je Hrvatska radiotelevizija.

Dobitnici su sopranistica Julia Lezhneva i predstava „Glava lava“. Grand Prix "Orlando" za sveukupni doprinos pripao je pak Folklornom ansamblu Linđo


Umjesto u atriju palače Sponza, ceremonija svečane dodjele održana je u Kazalištu Marina Držića, a snimku izravnog prijenosa pogledajte na usluzi HRTi.


Iz Dubrovnika se u naš podnevni Dnevnik javila reporterka Antonija Ćosić:

Dojmovi nagrađenih


- Ovaj nam je repertoar posebno drag, izveli smo ga već mnogo puta u raznim prigodama, obuhvaća najistaknutija djela baroka i rokokoa. Prirastao mi je srcu, rekla je u snimljenoj izjavi Julia Lezhneva.


Nagradu u ime Julije Ležnjeve primio je pomoćnik intendantice Igara za glazbeni program Tomislav Fačini. Julija Ležnjeva nagradu je zaslužila za izvedbu u atriju Kneževa dvora 25. srpnja s ansamblom La Voce Strumentale pod vodstvom svog osnivača, violinista i dirigenta Dmitryja Sinkovskog te s lutnjistom Lucom Piancom. Izveli su probrani repertoar sastavljen od djela najistaknutijih opernih skladatelja 18. stoljeća. 


Autorski tim i glumački ansambl predstave "Glava lava" nagradu su zaslužili za najbolje dramsko ostvarenje koje je premijerno izvedena 20. kolovoza na igralištu pod Minčetom.


Redateljica predstave "Glava lava" Aida Bukvić izjavila je da je njezinoj ekipi u ovim igranjima najveća nagrada bila topao prijem dubrovačke publike:


- Ja bih htjela zahvaliti Dubrovačkim ljetnim igrama što su nas pozvali, dali nam povjerenje da radimo ovu predstavu, poručila je Bukvić.


Ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Vlaho Kljunak smatra da su ta nagrada i kontinuitet koji imaju sve ove godine, sve to opravdali:


- Na tome puno hvala. Linđo nije Linđo bez Igara, ali igre nisu igre bez Linđa tako da se nadam da se ova suradnja nastavlja dalje, još više i intenzivnije, ustvrdio je Kljunak.


Pogledajte izjave nagrađenih:

Okupljenima su se obratili i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te predsjednik Vijeća nagrade "Orlando" v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Renato Kunić.


O dobitnicima su odlučivali tročlani ocjenjivački sudovi, a njihov rad pratilo je Vijeće nagrade.


Nagrada "Orlando" ustanovljena je 1976. godine. Do 1991. godine pokrovitelj je bio informativno-politički mjesečnik "Izbor", a pokroviteljstvo je 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija.


Nagrada "Orlando", rad Josipa Poljana, u obliku je statue, replike Orlandova stupa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!