Dodijeljene nagrade HAZU

27.04.2023.

Zadnja izmjena 23:09

Autor: Hina/Vijesti iz kulture/HRT/T.S./V.M.

Dodjela nagrada HAZU

Dodjela nagrada HAZU

Foto: Neva Zganec / Pixsell

Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj dodijeljene su u četvrtak u Narodnom domu nakon svečane sjednice HAZU u povodu Dana Akademije.


Dojmove nekih od dobitnika zabilježila je ekipa Vijesti iz kulture:

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt u prigodnom je govoru podsjetio da se proslava Dana HAZU ove godine održava u Narodnom domu gdje je bilo njezino prvo sjedište sve do izgradnje palače na Zrinjevcu, koja se trenutačno obnavlja od posljedica potresa 2020.

Akademija, dodao je, od osnutka do danas "pridonosi razvoju hrvatske znanosti, umjetnosti i kulture, razvoju i napretku hrvatskog društva u cjelini promičući izvrsnost s diseminacijom najviših dosega hrvatske znanosti i umjetnosti u domovini i svijetu".

Svečanoj sjednici i dodjeli nagrada nazočio je i predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković te čestitao dobitnicima.

Dan HAZU slavi se u spomen na 29. travnja 1861. kada je Hrvatski sabor, na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, donio odluku o osnutku Akademije.

Odlikovani najbolji


U ime nagrađenih zahvalila je dobitnica nagrade za filološke znanosti Anja Nikolić-Hoyt te istaknula da ih one obvezuju u daljnjem radu, dodavši da je njihov uspjeh zadovoljstvo dobro obavljena posla koji trajno intrigira svojom nesvršenošću i nesavršenošću, odnosno neprekidnim otkrivanjem novog.

Nagradu za društvene znanosti dobili su Ivan Jurković i Violeta Moretti za knjigu "Bernardin Frankapan Modruški, Oratio pro Croatia Govor za Hrvatsku 500. obljetnica", koju je objavila Školska knjiga.

Knjiga, smatra HAZU, predstavlja važan znanstveni doprinos hrvatskoj historiografiji i novolatinskoj filologiji u interpretacijskom i u prerađivačkom dijelu.

Fizičar Hrvoje Buljan osvojio je nagradu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti za razvoj teorije nelinearnih i međudjelujućih topoloških sustava i otkriće nelinearnih topoloških pojava u njima, odnosno za djelo koje je objavljeno u seriji od pet znanstvenih članaka koji čine znanstvenu cjelinu, u prestižnim znanstvenim časopisima.

Nagradu za prirodne znanosti osvojila je Melita Peharda Uljević, autorica monografije "Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša" koju je objavio Institut za oceanografiju i ribarstvo 2022., uz dvoje koautora, za važan doprinos poznavanju bioloških i ekoloških značajki školjkaša te sklerokronologiji školjkaša i riba, ostvaren kroz objavljivanje 27 znanstvenih radova u posljednjih 5 godina, od kojih su 22 rada vezana uz školjkaše, a 5 za ribe.

Goran Augustin dobio je nagradu za medicinske znanosti za 11 znanstvenih radova na temu akutnih abdominalnih stanja u trudnoći, objavljenih u posljednjih 5 godina te monoautorski udžbenik koji sadrži dijagnostičke i terapijske smjernice "Acute Abdomen During Pregnancy", drugo dopunjeno izdanje nakladnika Springer iz 2018.

Nagradu za filološke znanosti osvojila je Anja Nikolić-Hoyt za metodološku obnovu i izradu novih svezaka te poglavito za 15. svezak Benešićeva Rječnika hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I. G. Kovačića (ta-uljudba) u nakladi HAZU. HAZU ocjenjuje kako je izdavanje "Benešićeva Rječnika" najvažnija dopuna Akademijinu "Rječniku hrvatskoga ili srpskoga jezika". 

Za područje književnosti nagradu je dobio književnik Robert Međurečan za knjigu "Domovina to go" u izdanju nakladne kuće Sandorf. 

Arhitekti Zlatko Karač i Alen Žunić osvojili su nagradu za područje likovnih umjetnosti za knjigu "Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj osmanska i suvremena baština" u izdanju Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nagradu za područje glazbene umjetnosti i muzikologije dobila je muzikologinja Katja Radoš-Perković za djelo Luca Sorgo: Memoriae / Dnevnik Luke Sorkočevića (1781-1782) koje je objavilo Hrvatsko muzikološko društvo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!