Dodijeljene nagrade 'Ivan Lukačić' i 'Jurica Murai'

30.09.2021.

00:35

Autor: VIK/Goran Damjanić/M.Š./HRT

Dodijeljene nagrade 51. Varaždinskih baroknih večeri

Dodijeljene nagrade 51. Varaždinskih baroknih večeri

Foto: VBV / VBV

Svečanom dodjelom festivalskih nagrada 'Ivan Lukačić' i 'Jurica Murai' spušten je zastor na 51. izdanje Varaždinskih baroknih večeri kojima je ove godine partner bila Slovenija. Laureatima su proglašeni ljubljanski komorni sastav Ingenium Ensemble, maestro Tomislav Fačini i Zbor Hrvatske radiotelevizije uz violinisticu Anu Vasić te virtuozni, svjetski priznati flautist, Stefan Temmingh.

Zahvaljujući vrhunskom izvođačkom umijeću te iznimnom ansamblu, festivalski je žiri nagradu 'Ivan Lukačić' dodijelio ljubljanskom komornom sastavu Ingenium Ensemble, a nagrada 'Jurica Murai' otišla je na dvije adrese. Laureati su maestro Tomislav Fačini, dirigent Zbora Hrvatske radiotelevizije, uz violonisticu Anu Vasić, i nevjerojatni flautist svjetskoga glasa Stefan Temmingh.


– Jedan fenomenalan glazbenik na blok flautama. Svira alt blok flautu, sopran blok flautu, renesansnu... Svira na jednom glazbalu koje se nekad čini dječjom igračkom kojem se djeca igraju u dječjim vrtićima, a on na tom instrumentu izvodi stvarno bravure. – istaknula je dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica žirija Varaždinskih baroknih večeri.


Prvi je put dodijeljena nagrada Hrvatske glazbene mladeži Varaždin 'Ivan Werner'. Otišla je u ruke Maruši Brezavšćek i domaćoj nadi Josipi Bilić.


– Zaista mi je čast primiti ovu nagradu. Zahvalna sam žiriju, kao i 'Camareti Garestin' koja me primila kao svoju i nadam se da je ovo samo početak i da bum se vratila u Varaždin. – izjavila je sopranistica Josipa Bilić dobitnica Nagrade 'Ivan Werner'.


Odabrati one najbolje na našem najvećem baroknom festivalu nije lak posao. Čak ni za hrvatske glazbene veličine kakva je Zdenka Weber, svjetski proslavljena muzikologinja, glazbena kritičarka i diplomatkinja.


– Uvijek je teško odlučiti o nagradama. Od jedno 15, 20 ansambala, teško je odlučiti, i odgovorno u krajnjoj liniji, jer sada dolazimo mi pred javnost sa svojom odlukom, ali u svakom slučaju mislim da smo točno odredili nagrade – kazala je dr. sc. Weber.


– O festivalu sve najbolje. Izvan očekivanja u ovoj teškoj godini, već drugoj godini pandemije, da smo uspjeli uz ovakav organizacijski aspekt napraviti ovakav veliki festival, velikog međunarodnog značaja – dodao je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!