18:08 / 07.07.2020.

Autor: Sanja Šegedin-Miriovsky/HRT

Dodijeljene Nagrade 'Vladimir Nazor'

-

-

Foto: - / -

Nagrade je dobitnicima uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora Nagrade "Vladimir Nazor" akademik Zvonko Kusić, a dodjeli je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.
Nagrade "Vladimir Nazor" za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj svečano su dodijeljene u utorak navečer na ljetnoj pozornici Hrvatske radiotelevizije (HRT) u Zagrebu. Nagrade je dobitnicima uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora Nagrade "Vladimir Nazor" akademik Zvonko Kusić, a dodjeli je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.


U području glazbe godišnja nagrada ide maestru Ivanu Repušiću za koncert "Fuoco di gioia" s Orkestrom Münchenskog radija i Zborom Bavarskog radija u Lisinskom. A Nazor za životno djelo pripao je istaknutom violončelistu i glazbenom pedagogu Valteru Dešpalju.

U području likovne i primijenjene umjetnosti nagradom je ovjenčan cjeloživotni rad jednog od pionira našega grafičkog dizajna - Mihajla Arsovskog. A izložba "Lutajući krajolik" Mirjane Vodopije proglašena je najboljim lanjskim likovnim ostvarenjem. Najbolje pak kazališne uloge u prošloj godini odigrala je Jadranka Đokić, kao Nastasja Filipovna u predstavi Idiot te Maša u Tri sestre. Nagradu za životno djelo u teatru dobila je glumica Helena Buljan.

- Moram reći da imam sreću da sam radila s mnogim velikim redateljima, glumicama i glumcima hrvatskima, od koji sam mnogo naučila - i smatram da zbog svih njih imam tu svoju karijeru na koju sam jako ponosna, rekla je Helena Buljan.

Godišnju nagradu u filmskoj kategoriji dobila je Dana Budisavljević, za režiju uspješnice "Dnevnik Diane Budisavljević", a nagradu za životno djelo glumica Vera Zima.

Već nagrađivana zbirka priča "Poštovani kukci i druge jezive priče" Maše Kolanović odnijela je godišnjeg Nazora za književnost. Za životno djelo nagrađena je pjesnikinja Andriana Škunca.

U kategoriji arhitekture i urbanizma, godišnja nagrada ide Studiju 3LHD za adaptaciju nekadašnjeg kina Uranija na zagrebačkom Kvatriću. A projektant zagrebačkih naselja Dugave i Sloboština, Ivan Čižmek, dobitnik je nagrade za životno djelo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!