Dodjelom nagrada završen službeni dio 52. Varaždinskih baroknih večeri

05.10.2022.

21:22

Autor: T.V./HRT/Hina

52. Varaždinske barokne večeri

52. Varaždinske barokne večeri

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Nakon više od 30 koncerata u šest hrvatskih županija te bogat popratni program, u srijedu je dodjelom festivalskih nagrada u varaždinskoj Gradskoj vijećnici završio službeni dio 52. Varaždinskih baroknih večeri kojima je ovogodišnja zemlja partner bila Irska.

Nagrada 'Ivan Lukačić' za muzikološki rad i izvođački domet ansambla ove je godine dodijeljena Ansamblu Responsorium za koncert Hrvatska glazbena baština, Sancta Maria, Mater Ecclesiae - Marijanski moteti iz opusa Hieronimus Talonusa Polensisa.

I ove je godine žiri dodijelio dvije nagrade 'Jurica Murai' za najbolju interpretaciju, a laureati su dirigent Anđelko Igrec za koncert J. S. Bach: Muka po Mateju te Camerati Kilkenny za koncert održan 1. listopada 2022. godine u Dvorcu Trakošćan.

Dobitnike nagrada 'Ivan Lukačić' i 'Jurica Murai' u varaždinskoj Gradskoj vijećnici objavila je Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija u kojem su bili i Tamara Jurkić Sviben, Davor Brđanović, Davor Matačić, Nataša Maričić, Dada Ruža i Predrag Šantek.

Istaknula je da je žiri već 'dokazano dobro društvo koje se usklađuje i brzo dolazi do odluka'.

- Bilo je puno koncerata, bilo je puno različitih izvedbenih razina i nije bilo teško izabrati najbolje jer su izronili, isplivali, izašli sa svojom kvalitetom, kazala je Weber.

Podsjetila je da nije riječ o financijskim nagradama.

- To su u prvom redu nagrade priznanja, poštovanja, moralne podrške i svega onoga što ljudima koji interpretiraju baroknu glazbu može nešto značiti kao biografski podatak, rekla je predsjednica žirija.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić istaknuo je da festival desetljećima drži rejting, kontinuitet kvalitete te pojasnio po čemu je ovo ipak bila posebna festivalska godina.

- Imali smo impozantan festival i prekrasnu državu partnera Republiku Irsku koja nam je prijateljski sklona, kazao je Bobić te dodao kako su s Irskom pune četiri godine radili na pripremi programskih odrednica te da je stoga 'uspjeh bio fantastičan'. Nikad u povijesti Varaždinskih baroknih večeri nismo imali toliko koncerata koji su ispraćeni stajaćim ovacijama, rekao je Bobić.

Gradonačelnik Neven Bosilj kazao je da je oduševljen kvalitetom ovogodišnjeg festivala.

- Zahvaljujem svim izvođačima koji su proteklih dana Varaždin učinili prijestolnicom barokne glazbe, poručio je Bosilj.

Na svečanosti dodjele nagrada predstavljen je i novi nosač zvuka 'J. S. Bach: Misa u h-molu', posvećen maestru Vladimiru Kranjčeviću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!