Dodjelom nagrada završio 20. Liburnia Film Festival

28.08.2022.

23:25

Autor: M.M./HRT/Hina

Dodjelom nagrada završio 20. Liburnia Film Festival

Dodjelom nagrada završio 20. Liburnia Film Festival

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dvadeseti Liburnia Film Festival završio je u nedjelju navečer dodjelom nagrada, a žiri je najboljim filmom proglasio dokumentarac Gorana Devića "Hrvatskog narodnog preporoda", dok su gledatelji najboljim proglasili film "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.

Međunarodni žiri Devićev je film proglasio najboljim "zbog korištenja isključivo filmskih sredstava kojima autor priča tešku i empatičnu priču o malom čovjeku".

Ekipa istog filma dobila je još dvije nagrade žirija Goran Dević za najbolju režiju, a Jan Klemshe za najbolju montažu.

Nagrada za najbolju fotografiju pripala je Davoru Sanvincentiju i Ivanu Slipčeviću koji su surađivali na filmu "Mjesta koja ćemo disati".

Luka Gamulin nagrađen je kao najbolji je dizajner zvuka za film "Tvornica filmova", a nagradu za najbolji regionalni film dobio je "In medias res" redateljice Ane Klepo.

O festivalskim nagradama odlučivao je međunarodni žiri u kojemu su bili Andrea Kaštelan, Mladen Kovačević, Slobodanka Mišković, Jakov Munižaba i Ivana Vuković.

U suradnji s riječkim Art-kinom ove godine uvedena je nova, nagrada kritičara koja je nazvana prema preminulom filmskom kritičaru, suradniku i pratitelju Festivala Draganu Rubeši.

O toj će nagradi svake godine odlučivati drugi filmski kritičar, a ove godine to je bila Iva Rosandić, koja je nagradu dodijelila filmu "Lutajući oceanom" Tome Zidića.

Na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu prikazano je 40-tak hrvatskih dokumentarnih filmova - 19 filmova u konkurenciji, a dvadesetak izvan konkurencije.

Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!