08:38 / 11.01.2020.

Autor: M.Š./Hina

Dokumentarac Branka Schmidta o Ivi Gregureviću

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijera filma nastalog u produkciji HRT-a bit će u nedjelju 12. siječnja.
Dokumentarni film ''Prvi do srca - Ivo Gregurević'', u režiji glumčeva dugogodišnjeg prijatelja Branka Schmidta, premijerno će se prikazati večeras, 12. siječnja u zagrebačkom HNK, čime se obilježava prva godišnjica smrti tog velikana hrvatskog glumišta.

- Prvi film s Ivom snimio sam još 1982. godine, bio mi je kućni prijatelj, vjenčani kum i osjećao sam se dužnim napraviti film o njemu, rekao je Schmidt za Hinu u povodu premijere filma, nastalog u produkciji Hrvatske radiotelevizije.

Dokumentarac je rađen gotovo devet mjeseci i završen je prije mjesec dana, a Branko Schmidt kaže da mu nikada u životu nije bilo tako teško snimiti film.

- Emocionalno me ispatio kao nijedan moj film dosad, sugovornici su plakali, prisjećali se Ive i govorili o njemu u superlativima. Teško mi je pao njegov odlazak i ova godina dana, čekam da prođe premijera i da odahnem, rekao je.

''Prvi do srca - Ivo Gregurević'' biografski je dokumentarac no, kako kaže njegov redatelj, napravljen je potpuno izvan uobičajenih normi.

- Pokušao sam kroz male ljude prikazati Ivu kojega ljudi ne poznaju, kroz one među kojima je bio sretan i zadovoljan. Tako sam postigao ono što sam želio, a to je emocija, istaknuo je.

Uz razgovore s članovima njegove obitelji iz rodne Donje Mahale, s prijateljima te prikaz skrivenih mjesta gdje je Ivo Gregurević volio pobjeći od gradskog ludila, film donosi inserte iz brojnih njegovih televizijskih i filmskih uradaka.

Film je krajem studenog premijerno prikazan u Orašju, gdje je Gregurević pokrenuo Dane hrvatskog filma, a potom s jednako dobrim prijemom publike i na festivalu u Mostaru.

Nije rađen kao kino film, a u ožujku bi se trebao prikazati na HRT-u, te postoji mogućnost i za prikazivanje u Srbiji.

Ivo Gregurević (Donja Mahala, 1952. - Zagreb, 2019.), završio je glumu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Debitirao je 1977. u filmu Bogdana Žižića "Ne naginji se van".

Radio je sve do samoga kraja, ostvarivši niz zapaženih uloga u više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te tridesetak kazališnih predstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!