Dokumentarni film "Veće od traume": "Nije bilo lako privoljeti sudionice da se otvore i javno progovore"

10.04.2022.

13:52

Autor: Kod nas doma/HTV

Dokumentarni film "Veće od traume": "Nije bilo lako privoljeti sudionice da se otvore i javno progovore"

Dokumentarni film "Veće od traume": "Nije bilo lako privoljeti sudionice da se otvore i javno progovore"

Foto: Kod nas doma / HRT

Na ZagrebDoxu, Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, predstavljen je dokumentarni film "Veće od traume" koautorica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski. Film progovara o teškoj te iznimnoj važnoj temi – ženama koje su proživjele ratne traume.

Vedrana kaže kako, s jedne strane, nije bilo lako privoljeti sudionice da se otvore i javno progovore, dok je s druge strane bilo iznimno lako jednom kada su zadobile njihovo povjerenje.

- Htjele smo filmom prikazati rad na sebi koji je jako bitan. Željele smo rat prikazati iz ženske perspektive, o kojoj se doista premalo govori. Ono što je, po meni, vrijedno u ovom filmu je jedna istina da u svima nama postoji jedan zdrav dio, i taj dio je veći od bilo koje traume. Naše protagonistice su prošle jedan nevjerojatan program osnaživanja koji se zove 'Ja sam mnogo više od moje traume'. One su se pristale pokazati upravo zato što je taj program djelovao i željele bi svijetu pokazati da je čak i s toliko stravičnom traumom opet pronaći ljepotu života - kaže za emisiju Kod nas doma.

Dodaje kako je prvi korak bilo steći povjerenje protagonistica u filmu.

- To povjerenje smo dugo gradile. Mirta i ja smo prvo samo dolazile na radionice i promatrale. U jednom trenutku kamera je dobila svoje mjesto. Nije to bio samo ljudski kontakt koji smo uspjele ostvariti s našim protagonisticama, već smo jako pazile i što se tiče tehnike – nismo htjele dovesti rasvjetu, puno snimatelja, jer smo prije svega bile oči koje gledaju. Dopustile su nam da pratimo taj proces, priča Vedrana.

Naglašava kako u filmu protagonistice ne daju svoja svjedočanstva, već je naglasak na zajedništvu i suočavanju sa samom sobom.

- Po meni je to vrijedno tog filma - poručuje.

Filmski kritičar Boško Picula smatra kako će publika ovaj film pamtiti – ne samo zbog rada sa sugovornicima u filmu, već i zbog atmosfere koju su autorice filma uspjele prenijeti na gledatelje.

- To je da se svako zlo mora pobijediti i da se, u konačnici, u budućnosti mora prevenirati - kaže.

Dodaje kako je ZagrebDox u svojih 18 godina održavanja donio mnoge teške teme, te kako je dokumentarni film idealan za progovaranje o tome.

- Spajate tu temu i stvarnost o kojoj progovara. Vedrana je ove godine u jakoj regionalnoj konkurenciji nekoliko izvrsnih dokumentarnih filmova. Različitih su tema o stvarnosti koje progovaraju o tome da je stvarnost, bez obzira koliko bila teška ili laka, itekako filmična i može doprijeti do svoje publike, zaključuje.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!