12:24 / 12.01.2018.

Autor: DJH/M.Š.

'Don Juan u Sohou' večeras u Teatru Exit

Foto: Luka Pešun za Teatar EXIT

Foto: Luka Pešun za Teatar EXIT

Foto: - / -

Prva premijera 2018. Teatra Exit je 'Don Juan u Sohou' s vječnom temom zloglasnog zavodnika. 'Don Juan u Sohou' nastao je prema tekstu Patricka Marbera koji se pak oslonio na Moliereovog 'Don Juana' iz 1665.
Prva ovogodišnja premijera Teatra Exit: 'Don Juan u Sohou'. Vječna tema zloglasnog zavodnika napisana je u puno verzija.
Španjolski Don Juan, talijanski Don Giovanni, je legendarni literarni razvratnik, čija priča je inspirirala mnoge autore. Najranija zapisana verzija pripisuje se Tirsu de Molini i njegovoj drami 'Seviljski zavodnik i kameni gost'  koja je objavljena u Španjolskoj oko 1630. Ostali slavni autori koji su prikazivali Don Juana su Molière i George Gordon Byron.
'Don Juan u Sohou' nastao je prema tekstu Patricka Marbera koji se pak oslonio na Molièreovog 'Don Juana' iz 1665. U mnogim dosadašnjim interpretacijama lik slavnog zavodnika služio je kao simbol kroničnog manjka zadovoljenja, kao apsurdan čovjek, rezultat stanja modernog društva, objašnjava Slavica Knežević kojoj je Don Juan današnjice 'potpuno ambivalentan'. Don Juan u Sohou ni u jednom trenutku nije posve sretan ni posve nesretan, ni posve zadovoljen ni posve nezadovoljan, ni posve dobar ni posve zao. On zapravo postoji svakodnevno u nama svima,  objašnjava Knežević predstavu koja večeras ima premijeru na sceni Teatra Exit prikazuje u 20 sati.
Za psihoanalitičare Don Juan je simbol čovjekovog kroničnog manjka zadovoljenja, ekstremni primjer duboko neispunjenog čovjeka, čovjeka koji ne može biti sam sa sobom jer u sebi nema ničega, već se posve predaje konstantnim zadovoljavanjima nikad zadovoljive strasti. On je naposljetku savršen primjerak konzumerističkog društva koji licemjerni svijet odbacuje ne prepoznajući u njemu savršenu dosljednost svojih vlastitih podsvjesnih želja.
Naslovnu ulogu u alternaciji igraju Filip Juričić i Živko Anočić.  Uz njih igraju , Goran Guksić (Stan), Bernard Tomić/Karlo Mrkša (Col), Anja Đurinović Rakočević/Tesa Litvan (Elvira), Robert Budak/Karlo Mrkša (Pete, Aloysius, Skitnica), Judita Franković/Vini Jurčić (Lottie), Dajana Čuljak/Vini Jurčić (Mattie), Darko Stazić (Louis), Damir Klemenić (Kip).
Kostimografkinja je Marita Ćopo, za oblikovanje svjetla i projekcije zadužen je Deni Šesnić, glazbu potpisuje Willem Miličević, suradnica za scenski pokret je Maja Đurinović. Asistentica produkcije je Iris Tomić, za dizajn propagandnog materijala zaduženi su Marin Mimica i Bojan Kanižaj, za fotografije Luka Pešun. Majstor svjetla je Dragan Micić, a tona Dino Kraljeta.

Redateljica predstave Slavica Knežević i glumci Judita Franković, Filip Juričić i Robert Budak govorili su o predstavi u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!