13:02 / 19.04.2019.

Autor: Z.T.K./D.I./V.M./HRT

Donatorski koncert za spas HGZ-a

Arhivska fotografija (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Arhivska fotografija (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a u produkciji Hrvatska radiotelevizija i Hrvatskog glazbenog zavoda večeras će se održati gala donatorski koncert za HGZ.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a u produkciji Hrvatska radiotelevizija i Hrvatskog glazbenog zavoda večeras će se održati gala donatorski koncert za HGZ.

Na koncertu će nastupiti Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ive Lipanovića i uz soliste Ivanu Lazar i Petrita Çekua.

Na programu su djela Rossinija, Anfossija, Lisinskog, Rodriga, Offenbacha i Stančića, a koncert ćemo izravno prenosi na Prvim programima Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija.

O tom projektu, te o aktivnostima ususret 200. obljetnici HGZ-a u emisiji Kultura s nogu razgovarali smo s Romanom Matanovac Vučković, predsjednicom Hrvatskoga glazbenog zavoda:

Svečani koncert održava se s namjerom da se vrati sjaj najstarijoj hrvatskoj kulturnoj instituciji s kontinuiranom poviješću djelovanja od osnutka 1827. U godinama uoči svojega 200. rođendana Hrvatski glazbeni zavod suočio se s problemima održavanja svoje povijesne zgrade zbog čega je prethodno vodstvo čak spominjalo mogućnost njezine prodaje.
Hrvatski glazbeni zavod skupštinom okončao paralizu rada Kako se to ne bi dogodilo i kako bi se omogućilo da najljepši koncertni prostor s vrhunskom akustikom ostane ono što je uvijek i bio, udruga građana, ljubitelja glazbe, samoodrživa institucija, organiziran je svečani dobrotvorni koncert u suradnji Hrvatskog glazbenog zavoda i Hrvatske radiotelevizije.

Pred publikom i gledateljima prijenosa nastupa Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskim vodstvom maestra Ive Lipanovića u skladbama koje prepričavaju bogatu povijest HGZ-a, od Rossinijeve uvertire operi "Talijanka u Alžiru" s kojom je i počeo rad institucije, arije Rosine iz skladateljeva "Seviljskoga brijača" u tumačenju svjetski poznate mezzosopranistice Renate Pokupić, preko partitura koje se čuvaju u njezinim vrijednim zbirkama (Algarottijeva zbirka, ostavština Svetislava Stančića...) u glasu sopranistice Ivane Lazar, sve do popularne gitarističke "Fantasie para un gentilhombre" Joaquina Rodriga u bravuroznoj interpretaciji vrhunskog gitarista Petrita Çekua. Jamčimo vrhunski doživljaj dobre glazbe i pozitivnih vibracija.

O tom projektu, te o aktivnostima oživljavanje i finiancijski oporavak HGZ-a, a ususret 200. obljetnici zavoda, u emisiji Vijestima iz kulture razgovarali smo s Romanom Matanovac Vučković, predsjednicom Hrvatskoga glazbenog zavoda:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!