Douglas Murray: 'Europa čini samoubojstvo'

29.11.2018.

19:51

Autor: Ivona Haller/B.K./V.M./HRT

default error photo
Kad kao Europljanin otvorite knjigu čija prva rečenica glasi: Europa čini samoubojstvo, razumljivo je da se zabrinete i za vlastitu sudbinu. Da je Europa u procesu ubijanja same sebe, tvrdi britanski novinar i politički komentator Douglas Murray.
Kad kao Europljanin otvorite knjigu čija prva rečenica glasi: Europa čini samoubojstvo, razumljivo je da se zabrinete i za vlastitu sudbinu. Da je Europa u procesu ubijanja same sebe, tvrdi britanski novinar i politički komentator Douglas Murray.

Njegova je knjiga 'Čudna smrt Europe', kad se lani pojavila u knjižarama, proglašena najviše uznemirujućom knjigom koja se mogla pročitati te 2017. godine.

Na temelju brojnih istraživanja, razgovora s migrantima, i oboružan bogatom statistikom, autor upozorava kako će zatvaranje očiju pred nekontroliranim procesom migracije, dovesti do nestanka zapadne kulture. I to čini tako uvjerljivo da više ni slavni roman 'Pokoravanje' Michela Houellebecqa ne doživljavamo samo kao književnu distopiju.

Knjiga Douglasa Murrayja pojavljuje se sada i u hrvatskome prijevodu; rekli bismo - u pravome trenutku, uoči potpisivanja Marakeškog sporazuma. Je li Europa, kad je migrantska kriza posrijedi bezdušna ili jednostavno obezglavljena, u pijanoj vožnji bez smjera?

Douglas Murray tvrdi da se odluka o samoubojstvu Europe nazire 2015. godine, kada je njemačka kancelarka Angela Merkel izrekla optimističnu mantru 'Mi to možemo'. Samo te godine u Njemačku su primili milijun migranata.

Murray je kao novinar svjedočio dolasku migranata u trošnim brodovima na Lampedusu i grčke otoke, bilježio bezbroj tužnih priča o teroru, silovanjima, neimaštini od koje se bježalo pod svaku cijenu. Uglavnom bez dokumenata, svi su se predstavljali kao Sirijci.

Tako je Murray iz prve ruke shvatio da i među migrantima postoji rasizam: Eritrejci i Somalci stajali su u brodovima u potpalublju i prvi pogibali. Tunižani i Sirijci, kao bogatiji sloj migranata, gledali su na njih s prijezirom,  kaže Murray.

Razbuđujući učinak knjige čine i statistički podaci koje Murray podastire o današnjem izgledu Europe: navodi primjere Velike Britanije, Švedske ili Nizozemske, gdje multikulturalizam nije uspio.

Temeljito Murray popisuje sva teroristička djela diljem Europe, istražuje pozadinu šutnje o brojnim silovanjima u liberalnoj Europi, brojne apsurde poput onog da je glavni preživjeli osumnjičenik za napad u Parizu u studenome 2015. godine, Salah Abdeslam, nekoliko dana prije napada podigao naknadu za nezaposlene u iznosu od čak od 19 000 eura. Tako su europska društva postala jedna od prvih u povijesti koja plaćaju ljudima da ih napadnu,  zaključio je Murray.

Posebna su priča europski intelektualci poput Salmana Rushdiea, Oriane Fallaci ili Michela Houellebecqa, koji su - kritizirajući islam - završili u situacijama opasnima po život, kao i bili sudski proganjani u današnjoj Europi.

Knjiga 'Čudna smrt Europe' postala je svjetski bestseller. Douglas Murray hrabro je iznio sve što misli, rušeći tabue, ne strepeći od kritika, ni od prijetnji za vlastiti život, ali kolone migranata se nastavljaju, i premda je Angela Merkel doživjela poraz, stvari su nepovratno promijenjene.

Na koncu, pomalo rezignirano Murray zaključuje: Biti na strani došljaka značilo je biti na strani anđela, a govoriti u ime ljudi Europe značilo je biti na strani vraga.

On sam nema problema biti na vražjoj strani, a političarima poručuje da bi im bilo bolje da su konzultantske usluge zatražili kod Aristotela, možda bi bolje shvatili svu složenost problema.

Pogledajte intervju s Douglasom Murrayem emitiran u emisiji Pola ure kulture, koju prikazujemo srijedom na HRT1, te na multimedijskoj usluzi HRTi u svako doba:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!