12:18 / 28.05.2018.

Autor: V.M./V.K./HRT

Drama oko drame Olivera Frljića u Brnu

Zdenek Pernica

Zdenek Pernica

Foto: - / -

Drama, o kojoj su jučer izvještavali svjetski mediji, odigrala se na pozornici kazališta u Brnu gdje je lokalna ekstermistička organizacija "Pristojni ljudi" prekinula kazališnu predstavu Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje“.
Drama, o kojoj su jučer izvještavali svjetski mediji, odigrala se na pozornici kazališta u Brnu gdje je lokalna ekstermistička organizacija "Pristojni ljudi" sasvim nepristojno prekinula kazališnu predstavu Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje“.

Na pozornici, ipak, nije bilo nasilja: intervenirala je policija i izvedba je bila nastavljena. Ova Frljićeva predstava nastala godine 2016. prema romanu "Estetika otpora" Petera Weissa, kojom upozorava na sveprisutno nasilje i migranstku krizu u današnjoj Europi, nije prva koja je izazvala prosvjede i kontroverzije, ali je možda prva koja je, protiv sebe, ujedinila češku radikalnu - ljevicu i desnicu.
Brno: Prosvjednici prekinuli izvedbu predstave "Naše nasilje, vaše nasilje" Mislim da ljudi ne bi smjeli sjediti kod kuće i šutjeti. Takve izvedbe dijele društvo, vrijeđaju kršćane, muslimane i pristojne ljude uopće,  poručio je vođa pokreta "Pristojni ljudi" Zdenek Pernica.

Ono što se dogodilo za mene je apsolutno neshvatljivo – to je nepoštovanje i podcjenjivanje slobode govora,  komentirala je jedan od gledateljica Daniela Samsonova.

Video snimke incidenta i reakcije možete pratiti na Facebook stranci Drame riječkoga HNK-a, a u nastavku pogledajte prilog iz Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!