16:07 / 05.06.2020.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Dražen Pejković zaključio dvadesetogodišnji projekt ‘Genesis’

-

-

Foto: - / -

Nakon 20 godina pripreme i sedam godina izlaganja, arhitekt i umjetnik Dražen Pejković u u Studiju Moderne Galerije ‘Josip Račić’ zaključuje ciklus 'Genesis'. Sedmi i završni dio - ‘Singularnost’ - prva je njegova zagrebačka izložba u zreloj fazi.
Nakon 20 godina pripreme i sedam godina izlaganja, arhitekt i umjetnik Dražen Pejković u u Studiju Moderne Galerije ‘Josip Račić’ zaključuje ciklus 'Genesis'. Sedmi i završni dio - ‘Singularnost’ - prva je njegova zagrebačka izložba u zreloj fazi.

Od 2013. godine, Dražen Pejković izložio je Viruse, Mreže, Mikrone, Mutacije, Evoluciju, Kloniranje i, konačno, ciklus zatvara temom singularnosti.

- To je riječ koja kaže da je sve oko nas, pa i mi, nastalo iz jedne točke. 40-ak stoljeća je trebalo proći i u toj jednoj riječi je cijela filozofija i napredak ljudskog roda, objašnjava Pejković.

Konceptualno je polazište ciklusa 'Genesis', kako mu ime i govori, pitanje postanka, a sedam tema koje okuplja pripada kako znanstvenom tako i likovnom te filozofskom polju.

- Svakoga od nas zanima to vječito pitanje - kuda sve ovo ide? Možda u suvremeno vrijeme, i u izazovu koji je donijela korona, shvaćamo koliko su to možda bitne stvari, jer je život na planeti stao na nekih 60 dana poprilično brzo i temeljito, dodaje Pejković.

Rad Dražena Pejkovića nastavlja liniju Seissela, Rašice, Richtera - arhitekata koji su se aktivno bavili i drugim likovnim umjetnostima. Vidljivo je to i na formalnoj razini, u kojoj se mogu prepoznati i tragovi Džamonje i enformela. Ipak, Pejkovićev proces, materijali, a i motivi u većoj su mjeri skroviti.

- On donosi jedno potpuno novo, drugačije, i s ničim u vezi, lice ili način izrade skulpture od onoga što je uobičajeno u današnjoj suvremenoj hrvatskoj produkciji, napominje Branko Franceschi, ravnatelj Moderne galerije.

Hoće li vidjeti Pejkovićeve fantastične organizme kao žive ili nežive, mikrosvijet ili makrosvijet - ostaje na posjetitelju, a umjetniku je od jednoznačnih odgovora važnije postaviti vječna pitanja na nov način.

Kako je autor zaokružio ciklus fokusiran na iskonska pitanja kojima se čovječanstvo oduvijek bavi, pogledajte u Studiju Moderne Galerije ‘Josip Račić’ do 28. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!