10:08 / 19.07.2019.

Autor: HRT

Drevna džamija otkrivena tijekom iskapanja u izraelskoj pustinji

Foto:Pritnscreen/Twitter/@alhabib7

Foto:Pritnscreen/Twitter/@alhabib7

Foto: - / -

Džamija je pravokutna otvorena građevina koja se sastoji od mihraba, molitvene niše okrenute Meki, prema arheolozima.
Ostaci drevne džamije iz  7. ili 8. stoljeća otkriveni su u izraelskoj pustinji, objavila je izraelska uprava za starine. Mjesto štovanja otkriveno je tijekom priprema za novo naselje u beduinskom gradu Rahatu u pustinji Negev na jugu Izraela, prema priopćenju.

- Mala seoska džamija iz 7. ili 8. stoljeća rijetko je otkriće u svijetu posebno u području sjeverno od  Be'er Sheve gdje nikakve slične građevine nisu ranije otkrivene - prema Jonu Seligmanu i Shaharu Zuru, voditeljima iskopavanja.

- Iz toga razdoblja postoje velike poznate džamije u Jeruzalemu i Meki no ovdje imamo dokaze o drevnoj kući molitvi koja je, čini se, služila poljoprovrednicima toga područja - rekli su.

Džamija je pravokutna otvorena građevina koja se sastoji od mihraba, molitvene niše okrenute Meki, prema arheolozima.

Tijekom iskopavanja otkriveni su i ostaci poljoprivrednog imanja s kraja bizantskog razdoblja (6. / 7. stoljeće) i malo naselje iz početka islamskog razdoblja (7./ 8. stoljeće).

- To je jedna od najstarijih džamija iz početaka dolaska islama  u Izrael, nakon arapskog osvajanja 636. godine - kaže profesor Gideon Avni, stručnjak izraelske uprave za starine za to razdoblje.

To ukazuje na procese kulturnih i religijskih promjena koje je zemlja prošla u prijelaznom razdoblju iz Bizanta u rano islamsko razdoblje - dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!