12:53 / 10.05.2019.

Autor: Igor Ahmetović/V.M./HRT

'Drugi aspekti' - božanska mašina i čovjek

-

-

Foto: - / -

U sisačkoj Galeriji Striegl otvorena je prva u nizu izložbi iz ciklusa 'Drugi aspekti' nastalih u suradnji Galerije s Kolekcijom Marinka Sudca i Institutom za istraživanje avangarde.
U sisačkoj Galeriji Striegl otvorena je prva u nizu izložbi iz ciklusa 'Drugi aspekti' nastalih u suradnji Galerije s Kolekcijom Marinka Sudca i Institutom za istraživanje avangarde.

'Autopsia'
je depersonalizirani umjetnički projekt koji se bavi glazbenom, filmskom, video i likovnom produkcijom. Okuplja autore različitih profesija čija je umjetnička praksa započeta u Londonu potkraj 1970-ih, kako bi u 80-ima bila nastavljena u umjetničkim centrima bivše Jugoslavije. Od 1990. 'Autopsia' djeluje iz Praga. - U svojim radovima koristi dosta ikonografskih elemenata i ona je zapravo prva u regiji koja je koristila 'samplove', dakle te postprodukcijske elemente od kojih je radila svoju produkciju i spajala ih na neke nove načine i time stvarala svoju umjetnost, objašnjava Dorotea Fotivec iz Instituta za istraživanje avangarde.Izloženi radovi umjetnička su djela idejno progresivne avangardne, neoavangardne i postavangardne umjetnosti nastala u vremenskom rasponu od početka 20. stoljeća sve do pada Berlinskog zida.

- U tom njihovom umjetničkom kozmosu često se propituje odnos te božanske mašine i čovjeka kao pojedinca u svim ovim kompleksnim postmodernizmima danas, komentira Alma Trauber iz Gradske galerije 'Striegl'.

Izložba je prva u nizu, kojima će organizatori pokušati upozoriti na umjetnike čiji se radovi nalaze u kolekciji, a koji su manje eksponirani u suvremenoj teoriji umjetnosti i povijesti umjetnosti te upućuju na druge aspekte unutar avangardnih tendencija 20. stoljeća. Izložba je otvorena do 15. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!