12:48 / 09.11.2020.

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Duboka tišina prekinuta pljeskom na premijeri ‘Gospođice Julije’

-

-

Foto: - / -

Pred vinkovačkom publikom izvedena je prva ovosezonska premijera Gradskog kazališta Joze Ivakića - ‘Gospođica Julija’. To kultno djelo švedskog književnika Strindberga jedno je od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih ostvarenja.
Pred vinkovačkom publikom izvedena je prva ovosezonska premijera Gradskog kazališta Joze Ivakića - ‘Gospođica Julija’. To kultno djelo švedskog književnika Augusta Strindberga jedno je od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih ostvarenja.

Koliko god si postavljali pitanje je li moguće da rečenice ispisane prije više od 130 godina i danas pogađaju u srž života, odgovor je, uglavnom, na kraju svake predstave isti - duboka tišina prekinuta pljeskom impresionirane publike.

Strindbergova 'Gospođica Julija' golem je zalogaj i za mnogo veća kazališta od vinkovačkog pa se ovom gradskom teatru pridružio HNK Osijek, a u goste je iz Zagreba stigla i redateljica Aida Bukvić jer veći izazov od ovoga dramskog teksta, kaže, nije mogla dobiti.

Mladoj vinkovačkoj glumici Matei Marušić Stinbergova Julija bila je izazov u diplomskom radu i, kaže, dobro je poznaje. Kao pripadnica više klase njezina junakinja želi dominirati i manipulirati svojim slugom Žanom, izvrsno ga utjelovljuje na sceni Vladimir Tintor, koji joj, unatoč niskom staležu, imponira poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja.

Premda ljubavna igra gospođice Julije poprima tragične posljedice, dojmljiva je to priča, te se za publiku, željnu kazališta, pokazala kao pun pogodak.

Unatoč pandemiji, vinkovačko kazalište, sasvim sigurno, ima hit, koji će 14.studenoga imati premijeru i u osječkom HNK-u koji je koprodukcijski partner vinkovačkog kazališta:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!