17:13 / 25.06.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Dubravka Ugrešić gostuje u Booksi

-

-

Foto: - / -

Danas u 19 sati u Književnom klubu Booksa gostovat će Dubravka Ugrešić s kojom će razgovarati književna kritičarka Katarina Luketić.
Nakon što je njezin roman Lisica dobio nagradu Tportala za najbolji roman godine, Dubravka Ugrešić večeras u 19 sati gostuje na Književnom budoaru u Booksi.

Govorit će o pričama, pripovijedanju i subverzivnom potencijalu svake dobre književnosti; o recepciji njezinih knjiga u Hrvatskoj i politici književnosti; o ovdašnjoj atmosferi populizma, konzervativizma i nacionalizma, ali i o globalnoj prevlasti amaterizma i logike profita koji se odražavaju i na polju kulture.

Bit će riječi i o nacionalnome i transnacionalnome u književnosti, provincijalnoj i otvorenoj kulturi, etičnosti i angažiranosti, moći imaginacije i slobodi stvaranja. S Dubravkom Ugrešić razgovarat će književna kritičarka Katarina Luketić.

Romani, eseji i druge proze Dubravke Ugrešić, bez sumnje, spadaju u vrh ovdašnje književne produkcije. Ona je i najprevođenija i najcjenjenija hrvatska književnica u inozemstvu, iako njezinu književnost godinama jedan dio domaće akademske i mainstream scene osporava i marginalizira. Knjige su joj prevedene na engleski, njemački, nizozemski, francuski, španjolski, danski, norveški, poljski, bugarski, ruski, albanski, japanski, arapski i druge jezike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!