Dubravka Vrgoč u upravnom odboru ETC-a

02.11.2021.

14:10

Autor: Hina/HRT

Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč

Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč izabrana je za članicu upravnog odbora Europske kazališne konvencije (ETC), koja okuplja 40 kazališta iz 25 europskih zemalja, priopćeno je.


Europska kazališna konvencija, osnovana 1988., neprofitna je organizacija koja potiče okupljanje i razmjenu umjetnika, djeluje kao platforma za profesionalno usavršavanje i štiti interese kazališta unutar europske kulturne politike. Financirana kroz program Kreativna Europa sredstvima Europske unije, ETC okuplja 40 kazališta iz 25 europskih zemalja, a zagrebački HNK je njezin član od 2014. godine.


U sklopu ETC-a godišnje se izvede 16 tisuća predstava pred osam milijuna gledatelja. Cilj organizacije je jačati kulturne veze, omogućiti suradnju i razvoj suvremenog kazališta kroz dijalog kulturne i jezične raznolikosti europskog prostora. Kroz mrežu uključenih javnih kazališta ETC povezuje pojedine nacionalne sastavnice europske kulture, kulturne institucije i kazališne umjetnike u različite oblike dijaloga, kreativnih razmjena i umjetničkih koprodukcija.


Vrgoč i četvrti mandat


Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč bila je predsjednica Europske kazališne konvencije u tri mandata. Na međunarodnoj konferenciji koja je održana na Malti od 28. do 31. listopada, ponovno je izabrana za članicu upravnog odbora ETC-a, a uz nju, novoizabrani članovi upravnog odbora ETC-a su ravnatelji teatara iz Graza, Amsterdama, Dresdena, Magdeburga, Lisabona i Torina.


- Iznimna mi je čast da sam ponovno izabrana u upravni odbor jedne od najstarijih europskih kazališnih asocijacija. U budućem periodu nas očekuje promišljanje teatra u izmijenjenim okolnostima. To uključuje brojne koprodukcije i europske projekte, razmjene predstava i gostovanja naših umjetnika u Europi, izjavila je Vrgoč.


Konferencija Europske kazališne konvencije na Malti pod nazivom "Zamišljajući budućnost: europsko kazalište kao javni prostor otvorenog društva" ujedno je bila jedna od prvih prilika otkako je počela pandemija da predstavnici europskih teatra uživo razgovaraju o tome što su protekle dvije pandemijske godine značile za kazališnu djelatnost.


Izvan zatvorenih pozornica, odgođenih predstava i logističkih izazova što je emocionalno i umjetničko nasljeđe pandemije i što je potrebno kazalištima da bi ponovno mogla napredovati i djelovati; kakvu ulogu ima kazalište u društvu koje trenutno funkcionira online; na koji način treba nastaviti graditi kazalište kao javni prostor koji je održiv, uključiv i njeguje umjetničku slobodu i izražavanje - neke su od tema o kojima su razgovarali sudionici konferencije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!