Dubrovačke ljetne igre - povratak na staro nakon dvije pandemijske godine

06.07.2022.

13:52

Autor: Hina/HRT

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: HTV / HRT

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski izjavila je u srijedu da 73. izdanje festivala, koji će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, predstavlja povratak na staro, prvi put nakon dvije pandemijske godine.

Dora Ruždjak Podolski je na konferenciji za medije u atriju dubrovačke palače Sponza naglasila važnost potpore Ministarstva kulture i medija, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika 2020. i 2021. godine.

- Da se 2020. godine, koja je bila iznimno kritična, festival nije održao u svom punom formatu od 47 dana, ne bih bila sigurna da bismo danas imali bogat program i strateški gledati u budućnost. Nadamo se još boljim vremenima, izjavila je intendantica Ruždjak Podolski.

Dodala je kako je ponosna što i na 73. izdanju festival ima vlastitu dramsku produkciju, što bi trebala ostati glavna odrednica programa Igara.

- To uopće nije mala stvar, imajući na umu koliko ljudi sudjeluje u tim velikim projektima koji nastoje hodati 'uzduž i poprijeko' s ovim gradom i njegovim ambijentom, pratiti ovaj kamen u stopu i iz njega se nadahnjivati, rekla je Ruždjak Podolski. Poručila je kako se, u smislu festivalskog mota "Libertas", ove godine posebno propitkuje značenje pojma slobode.

- Živimo u vremenima koja su nepredvidiva i ne znaš što te čeka iza zida. Simbolično ćemo se u otvaranju posvetiti toj temi. Redateljica otvaranja Aida Bukvić povjerila je dvjema mladim ukrajinskim glumicama izgovaranje Gundulićevih stihova Himne slobodi. Nadam se da će ta gesta obilježiti ove Igre kroz naše uzimanje slobode u svoj punini, izjavila je Ruždjak Podolski.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako su DLJI uspješno odgovorile izazovima pandemijskih godina s programom koji je po želji i strane i domaće publike.

- Dubrovačke ljetne igre, kao jedan od najdugovječnijih kulturnih festivala u Europi, uspješno brode dalje. Vjerujem da će sugrađani naći primjedbe, što je dobro jer nas čine boljima u budućnosti. Dok god komentiraju, sugrađani i žive s Igrama. Ljetno razdoblje uvijek se dijelilo na ono prije, pa za vrijeme Igara, te ono kad zaključujemo koliko smo bili uspješni u odnosi na godinu prije, rekao je Franković.

Uz stihove "Himne slobodi" i podizanje zastave "Libertas" 73. Dubrovačke ljetne igre svečano će biti otvorene 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha, u režiji Aide Bukvić, po scenariju koji potpisuje zajedno s dramaturginjom Marijanom Fumić. U pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupit će sopranistica Kristina Kolar, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor te Zbor Blasius, a uz Festivalski dramski ansambl i studente glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, nastupit će i Folklorni ansambl Linđo.

Tijekom 47 festivalskih dana na gotovo dvadeset scenskih i ambijentalnih lokacija grada, bit će izvedeno više od 60 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!