19:56 / 28.12.2021.

Autor: Ivana Brailo Drnas/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Mladi filmaš iz Dubrovnika radi na nekim od najvećih svjetskih hitova

Dubrovački filmaši

Dubrovački filmaši

Foto: Dnevnik / HRT

Dubrovnik sve više privlači producente svjetski poznatih filmova i serija. No, ne samo svojom ljepotom, nego i time što ima sposobnu i iskusnu novu generaciju dubrovačkih "filmaša", od kojih su neki izgradili uspješnu karijeru u inozemstvu. Mladi Dubrovčanin Miran Dilberović posljednjih godina u Londonu radi na nekim od najvećih svjetskih hitova.


Miran je "shot creator", što se može prevesti kao dizajner kadrova. Naime, takvo radno mjesto u Hrvatskoj još ne postoji.

- To je vrlo interesantan miks animacije, vizualnih efekata i režije. Mi smo država koja je poznata po kvalitetnim filmovima i animaciji. Na kraju krajeva, imamo Dušana Vukotića koji je osvojio Oscara za animirani film, tako da je šteta što takvo nešto ne postoji u Hrvatskoj, naglašava Miran Dilberović, filmski djelatnik.

Dosad je radio na brojnim filmskim hitovima, poput Ratova zvijezda, Spidermana i Aquamana. A zanimljivosti na setu ne nedostaje.

- Definitivno jedan od najzanimljivijih trenutaka je kad sam prvi put kročio na set Millenium Falcona i ispred mene je stajao George Lucas. To je baš bilo nevjerojatno iskustvo, morao sam naći krevet Han Sola i „zaleći” malo da dođem sebi, sjeća se Miran.

U Dubrovniku, kamo se rado vraća, s prijateljima iz filmske industrije sudjeluje u projektima i organizira festivale.

- Velika prednost ovdje je što nakon toliko godina snimanja je dosta mladih ljudi koje je i dobilo priliku raditi na ovim produkcijama, naglašava Tomislav Tepšić, filmski djelatnik.

Iako je Dubrovnik u svijetu filmske i televizijske produkcije najveću slavu stekao posljednjih desetak godina, filmska industrija ondje je prisutna mnogo dulje.

- To seže u godine Prvog svjetskog rata, dakle, više od sto godina i to je povezano s mađarskim produkcijama. Oni su i za vrijeme rata ovdje dolazili, govori Ivan Lujo, povjesničar.

Dubrovnik, ali i cijela Hrvatska, najvećim svjetskim produkcijama imaju mnogo toga ponuditi, no nedostaje kvalitetan filmski studio, koji bi privukao nove projekte i zadržao mlade filmske nade.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!