17:41 / 05.08.2021.

Autor: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Dubrovnik: Dan pobjede uz virtualnu izložbu ispred crkve Sv. Vlaha

Virtualna izložba ''Dani ponosa 1991.-1995.''

Virtualna izložba ''Dani ponosa 1991.-1995.''

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Dubrovniku virtualna izložba Muzeja Domovinskog rata uz 30. obljetnicu herojske obrane Grada. Istodobno stalni postav muzeja na mjestu gdje se branio grad u Domovinskome ratu privlači domaće i strane posjetitelje. 

Tvrđava Imperijal na Srđu - nekad prva crta obrane Dubrovnika. Posljednjih trinaest godina tu je Muzej Domovinskog rata. Stalni postav muzeja - nudi detaljan prikaz Domovinskoga rata na dubrovačkom području.

- Odličan muzej jer možemo naučiti mnogo toga o vašoj povijesti. Čuo sam da ste imali težak rat. Ovo je mjesto gdje se svi mogu educirati, rekao je turist iz Latvije.

- Sjajno, sjećamo se ratnih zbivanja pa je za nas ovo živa povijest. Možemo saznati više od ljudi koji su Domovinski rat proveli ovdje. Mi smo bili daleko i sve pratili preko medija. Ovo nam mnogo znači., dodala je turistica iz SAD-a.

U pretpandemijsko doba Muzej bi godišnje obišlo 80 000 posjetitelja. Trenutačno su na 50 posto prometa iz 2019. Zbog pandemije Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti obilježavaju virtualnom izložbom ''Dani ponosa 1991.-1995.''

- Podijeljena u nekoliko cjelina u spomen na 30 godina herojske obrane Dubrovnika 1991 , naše dane pobjede i oslobođenjem juga Hrvatske 1992, jedna cjelina je kompletno posvećena vojno redarstvenoj akciji Oluja i zadnje naravno hrvatskim braniteljima, dodala je ravnateljica Muzeja Domovinskoga rata Dubrovnik Varina Jurica Turk.

Virtualna izložba bit će prikazana večeras u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!