11:46 / 11.07.2019.

Autor: Sanda Dičak/Z.T.K./V.M./HRT

Dubrovnik zaplovio u jubilarne 70. ljetne igre

-

-

Foto: - / -

Podizanjem festivalske zastave, uz stihove Gundulićeve 'Himne slobodi' i uzvik 'Neka glumci uđu' počele su 70. Dubrovačke ljetne igre. Jedan je to od najstarijih i najprestižnijih europskih festivala.
Podizanjem festivalske zastave, uz stihove Gundulićeve 'Himne slobodi' i uzvik 'Neka glumci uđu' počele su 70. dDbrovačke ljetne igre.

Jedan je to od najstarijih i najprestižnijih europskih festivala, koji će i ove godine tijekom 47 dana, točnije do 25. kolovoza, publici predstaviti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih i drugih izvedbi na trideset scenskih i ambijentalnih lokacija.

Taj niz započet je samim otvorenjem Igara koji su, pod geslom Dubrovnik plovi, režirali Dora Ruždjak Podolski i Saša Božić uz izravan prijenos na Prvim programu Hrvatskoga radija i televizije.

70 godina prožimaju se već grad i Igre kroz umjetničke izvedbe na ambijentalnim pozornicama grada, tako će biti i ove godine tradicija, izvrsnost, propitivanje sadašnjosti očekuju nas u glazbenim, dramskim i plesnim programima koji se odvijaju pod krilaticom 'mitovi grada'.

- Dovodimo najkvalitetnije umjetnike iz cijelog svijeta i ovoga dijela Europe te Hrvatske. Imamo programe koji svakako nose duh tradicije, ali komuniciraju i s današnjim vremenom, kaže intendantica igara Dora Ruždjak Podolski.

U dramskom programu očekuju nas dvije premijere Shakespeareov 'Hamlet' i Vojnovićev 'Geranium': Pod krilaticom 'mitovi grada' i dramski program se bavi mitskim mjestima i mitskom literaturom grada Dubrovnika i ovog festivala, napominje pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić.

Hamleta u režiji barda hrvatskog teatra Paola Magellia očekujemo krajem srpnja na Lovrijencu - u ulozi Hamleta bit će Dubrovčanin Frano Mašković: Bio bih blesav da nemam tremu. Ogroman je to zadatak, ali pošteno se pripremamo. Probe idu odlično tako jedva čekam, kaže Mašković.

Glazbene poslastice ovoga ljeta predvodi Orkestar državne opere Donje Saske iz Hannovera za kojim slijedi niz svjetskih i hrvatskih ansambala i glazbenika: Dolaze Yuja Wang, Ivo Pogorelić, Marijinski teatar - sve što smo požnjeli ove godine u Europi i po svijetu dolazi u Dubrovnik. Dolaze domaći ansambli u svom najboljem izdanju kako bi se pokazalo što je sve gradilo Dubrovnik proteklih 70 godina, ističe pomoćnik intendantice Tomislav Fačini.

I djecu očekuje iznenađenje: praizvedba glazbeno scenskog djela 'Mali princ', a na Igre dolazi i jedna od najpoznatijih baletnih skupina ruski Marijinski teatar s baletom 'Četiri godišnja doba'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!