14:06 / 25.04.2019.

Autor: Lj.S./D.I./V.M./Hina/HRT

Dugi razgovori Knifera i Radakovića

-

-

Foto: - / -

Iz pera književnika i prevoditelja Žarka Radakovića izašla je knjiga o hrvatskom slikaru Juliju Kniferu, jednom od naših najpoznatijih suvremenih umjetnika koji je preminuo prije 15 godina.
Iz pera književnika i prevoditelja Žarka Radakovića izašla je knjiga o hrvatskom slikaru Juliju Kniferu, jednom od naših najpoznatijih suvremenih umjetnika koji je preminuo prije 15 godina.

Sedamdesetih godina Knifer boravi u Tübingenu u Njemačkoj, gdje intenzivno slika te izlaže u nekoliko galerija. Radaković tada upoznaje Knifera i prati njegov rad, a knjiga je plod njihovih intenzivnih druženja i dugih razgovora.

Prvi je put knjiga objavljena u Beogradu 1994. godine, a hrvatsko je izdanje ponešto drugačije.

- Dosta materijala u ovoj knjizi su zapravo Kniferove interpretacije i misli o umjetnosti, interpretiranje vlastitog rada. Dobili smo cjelovitu sliku kakvu nijedna publikacija nije uspjela zabilježiti, napomenuo je Branko Čegec iz nakladničke kuće Meandar, koja je objavila knjigu.

- Fascinirao me je prije svega onim što se vrlo rijetko događa kod nekog umjetnika – svojom konzekventnošću i posvećenošću jednom. Znamo da je to meandar. On je bio protiv tog naslova jer nije želio sužavanje, rekao je Radaković.

Žarka Radakovića ugostili smo u emisiji Kultura s nogu:

Korijeni te knjige sežu u 1990. kada Radaković u časopisu Oko objavljuje kratku priču 'Povijest o Kazimiru Maljeviču (Tübingenski zapis o Juliju Kniferu)'. Četiri godine kasnije Kniferu posvećuje i knjigu u kojoj je sabrao svoja razmišljanja o njegovu stvaralaštvu, uz dugački razgovor koji je s njim vodio.

Radaković je na promociji rekao kako mu je velika čast što se njegova knjiga objavljuje u izdavačkoj kući koja nosi ime po jednom od ključnih Kniferovih motiva.

- Izdanje iz 1994. već nakon godinu dana nije bilo u opticaju, interes za Knifera u Beogradu je bio ogroman, ustvrdio je dodavši da se novo i staro izdanje razlikuju po detaljima. Prvo izdanje pisao sam kao dnevnik i koristio mnoge fotografije koje sam napravio pri susretima s njime, no u drugom sam ostavio samo fotografiju na naslovnici i sam sam sebe definitivno zabetonirao kao pisca koji napušta multimedijalnost, dodao je Radaković.

Julije Knifer (Osijek, 1924. - Pariz, 2004.), studirao je slikarstvo početkom pedesetih na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a krajem pedesetih bio je jedan od osnivača grupe Gorgona. Početkom šezdesetih sudjeluje na prvoj izložbi 'Novih tendencija'. Zapažene nastupe imao je na bijenalu u Sao Paolu, te na Venecijanskom bijenalu.

Na predstavljanju knjige u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića bila je ekipa Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!