14:03 / 16.04.2018.

Autor: V.M./S.Š.M./HRT

Dugo prešućivani 'Samoubojica' na repertoaru Kerempuha

Vito Taufer

Vito Taufer

Foto: - / -

Kada čovjek vrijedi više mrtav nego živ - znak je za alarm u društvu. Njega je svojom dramom 'Samoubojica' pokrenuo godine 1928. ruski dramatičar Nikolaj Erdman i počinio intelektualno samoubojstvo.
Kada čovjek vrijedi više mrtav nego živ - znak je za alarm u društvu. Njega je svojom dramom 'Samoubojica' pokrenuo godine 1928. ruski dramatičar Nikolaj Erdman i počinio intelektualno samoubojstvo.

Nakon što ga je Staljin poslao u Sibir, za kazalište nije više radio, a nije ni doživio praizvedbu svoje, danas diljem svijeta poznate predstave, koja je nedavno premijerno izvedena u zagrebačkome kazalištu Kerempuh.

Semjon Podsekaljnikov ili hrvatski Nikola Petričević nezaposlen je čovjek ovisan o ženinu i puničinu novcu. Nesnalažljiv, infantilan i povodljiv, nakon lakonske izjave da će se ubiti biva uvučen u mrežu plejade likova koji žele profitirati njegovom smrću.

Rusija prije 90 godina u ovoj adaptaciji je Hrvatska danas. Kad smo ga čitali u ruskom originalu bilo je prepoznatljivo puno dodirnih točaka, emocije i društvenih situacija,  kaže dramaturginja i autorica adaptacije Dora Delbianco.

Mislim da se ovdje nalazimo u jednom kazalištu koje zapravo ima smisao za tu kolektivnu, grupnu, zajedničku akciju i veliki je užitak ovdje raditi,  istaknuo je redatelj i scenograf predstave Vito Taufer.

Medijski teror, upletanje crkve, jačanje desnice, „selebritiji“ bez pokrića, ljudi kao lešinari, kukavice, konformisti - sve to iz Erdmanova teksta, dodatno podcrtano songovima Mate Matišića, dočarava Kerempuhov ansambl predvođen sjajnim Borkom Perićem.

Nažalost se mnogi mogu prepoznati kroz te likove i kroz te situacije, to je jedna žalosna činjenica što se tiče društva, a što se tiče kazališta ipak je to plodno tlo,  komentira Borko Perić koji tumači ulogu Nikole Petričevića.

I međuljudski i ti bliski obiteljski odnosi se mijenjaju s obzirom na to da je čovjek lišen tog osnovnog prava na rad -  tu počinje cijeli problem,  napominje glumica Elizabeta Kukić.

Za komadom koji otkriva apsurdnu tragiku malog čovjeka, o kojoj se 60 godina u nekadašnjem Sovjetskom Savezu nije smjelo javno govoriti, kod nas, pa i u mnogim kazalištima regije posezalo se mnogo puta. Kerempuh ponovno - očito s razlogom!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!