Dundo Maroje u stripu

04.12.2019.

15:40

Autor: Sandra Lacković/HRT

-

-

Foto: - / -

Strip-izdanje izazov je za odrasle jer nudi novo viđenje Marina Držića. Mladim bi naraštajima pak trebalo približiti lektiru.
U Dubrovniku su se dosjetili kako mladima približiti djelo njihova sugrađanina i najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića. Predstavili su prvi dio strip-izdanja Dunda Maroja.

Dundo Maroje u stripu. Najpoznatije djelo Marina Držića napengao je Dubravko Kastrapeli. Najveći izazov mu je bila vizualizacija scena - za razliku od likova koje je vidio tijekom čitanja.

- Dobio bi u glavi neki općeniti obris, onda bi ga dalje kroz crtanje usavršavao i dorađivao u nekom smjeru koji mi se čini da bi najbolje odgovaro karakteru - kaže autor.

Prvi dio strip-izdanja sadržava dva slavna prologa te prvi čin Dunda Maroja - i  integralni tekst.

- Ja ne znam što bi čovjek izbacio jer svaka rečenica je lijepa, prekrasna, pokazuje Držića u savršenosti kakav je i meni bi bilo nemoguće bilo što izbaciti - kaže Kastrapeli.

- Niti jedan redak nije nije kraćen, radi se o integralnom djelu kojeg mogu raditi svi a to je iznimno važno za onu pedagošku djelatnost koju ova institucija provodi - poručuje Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića.

Strip-izdanje izazov je za odrasle jer nudi novo viđenje Marina Držića. Mladim bi naraštajima pak trebalo približiti lektiru. - Ovaj strip ne samo što je opremljen bogatim ilustracijama Dubravka Kastrapelija nego je opremljen ono što mi zovemo ključem za književno djelo, dakle uglednim Držićologom Franom Čalom bilješke uz ova djela, te glosal dubrovački rječnik koji oplemenjuje ovo izdanje - naglašava Matić.

Zbog opsežnosti djela strip o Dundu Maroju imat će četiri nastavka - svake godine objavit će se novi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!