19:07 / 18.10.2020.

Autor: HRT

Dunja Vejzović - jedinstvena operna diva svjetskoga ugleda

-

-

Foto: - / -

Vrhunska muzikalnost, zanimljiva osobnost te velika karijera primadone Dunje Vejzović istkala je dinamičnu priču o životu i radu hrvatske operne dive i glazbene pedagoginje međunarodnoga ugleda.
Vrhunska muzikalnost, zanimljiva osobnost te velika karijera primadone Dunje Vejzović istkala je dinamičnu priču o životu i radu hrvatske operne dive i glazbene pedagoginje međunarodnoga ugleda.Upravo filmom o jednoj od najvećih hrvatskih sopranistica koja je svojim iznimnim talentom i radom ostavila neizbrisiv glazbeni trag u domovini, ali i izvan granica Hrvatske, nastavila se glazbeno-dokumentarna serija A Porina dobiva..., nastala u izvršnoj produkciji Unisona, krovnog saveza glazbenih udruga.

Proslavljena diva, rođena kao Dunja Crnković u Zagrebu, koju su kao djevojčicu zvali "Fiškal" jer je već tada htjela govoriti za druge i promijeniti svijet, prisjetila se prve uloge u HNK 1970. u operi Oluja Stjepana Šuleka te svoga životnoga puta i svjetskih uspjeha u prestižnim opernim kućama.

Sve je proizlazilo iz njezina glazbenog realiteta

Među ostalim, tri je godine na Bayreuthskim svečanim igrama pjevala kultnu ulogu Kundry i postala njezina vodeća svjetska interpretkinja, a pod ravnanjem Herberta von Karajana s Berlinskim filharmoničarima za velike je diskografske kuće DGG i EMI snimila tri cjelovite Wagnerove opere Parsifala, Lohengrina i Ukletog Holandeza.Usto, prvih dvanaest godina 21. stoljeća Dunja je u Stuttgartu kao profesorica solo pjevanja svijetu dala nekoliko imena koja su danas etablirani i traženi pjevači. Među njima su Evelin Novak, Diana Haller, Marko Špehar, Ivan Turšić i Krešimir Stražanac.

- Bila je jako stroga i vrlo zahtjevna, reći će operni pjevač Krešimir Stražanac dodajući i kako je istovremeno bila jedna od najugodnijih osoba koje je ikada upoznao. Naglasio je i kako bi, gdje god u svijetu rekao da dolazi iz klase profesorice Dunje Vejzović, svi oni koji su znali tko je ona, kao i oni koji su je uživo doživjeli, isprva ostali bez riječi da bi potom bezgranično hvalili njezinu muzikalnost i instinkt na pozornici.

"Dame i gospodo, velika umjetnica, gospođa Dunja Vejzović"


Porin, 1999.

Dobitnica je brojnih nagrada, a višestruko je ovjenčana i najuglednijom hrvatskom glazbenom nagradom Porin, i to za najbolju vokalnu izvedbu, za najbolju solističku ili komornu izvedbu, za album godine te za životno djelo i poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi.Serijal A Porina dobiva... sastoji se od 12 filmova, a u videoteci multimedijske usluge HRTi, osim priče o našoj mezzosopranistici međunarodne reputacije Dunji Vejzović, nalaze se i one emitirane o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Oliveru Dragojeviću, Dinu Dvorniku te Ivi Robiću.

Scenarist i redatelj serije je Toni Volarić, a urednica Lejdi Oreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!