Dva filma dijele Grand Prix 27. DHF-a

21.06.2018.

11:17

Autor: V.M./M.Nj./HRT

Biciklisti

Biciklisti

Foto: - / -

Dodjelom nagrada završili su 27. Dani hrvatskog filma - tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova.
Dodjelom nagrada sinoć su završili su 27. Dani hrvatskog filma -  tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova.

Grand Prix 27-ih Dana hrvatskog filma - dijele dva pobjednika! ''Majči'' Josipa Lukića i ''Buffet željezara'' koja Goranu Deviću donosi i nagradu za najbolju režiju te Oktavijana za dokumentarni film.

Jako sam sretan, pogotovo zato što sam dobio nagradu za film koji je nastao bez novaca, ali uz entuzijazam. Nadam se da će se film vratiti u Sisak,  rekao je autor filma ''Buffet Željezara'' Goran Dević.

Članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijane su dodijelili za svaki rod: tako su ''Biciklisti'' - nakon nagrade na Animafestu i Annecyju odnijeli pobjedu i na Tuškancu.

U kategoriji namjenskog filma nagrađen je ''Čuvar dvorca'', eksperimentalnog ''Skoro ništa'', dok je igranim Oktavijanom seriju svjetskih priznanja zaokružio film ''U plavetnilo''.

Prisjetila sam se DHF-a kada sam pratila tko je dobio Oktavijana, a sad sam u ja toj situaciji. Jako sam sretna, naravno,  komentirala je redateljica filma ''U plavetnilo'' Antoneta Alamat Kusijanović.

Za etiku i ljudska prava nagrađen je dokumentarac ''Život od milijun dolara'', a Zlatnom uljanicom animirani film ''Bobo''.

Najbolji mladi redatelj je Mladen Stanić, a posebno priznanje žirija u ovoj je kategoriji pripalo Vladislavu Kneževiću, vlasniku već dva Oktavijana - za eksperimentalni film „Završni krug“.

To je film koji smo radili u hrvatsko – japanskoj koprodukciji i koji je uključivao butho ples. Film govori o digitalnoj transformaciji našeg materijalnog svijeta,  pojasnio je Knežević.

Za najbolju glumu u filmu ''Marija'' nagrađen je profesor na Akademiji dramske umjetnosti i glumac - Nikša Butijer, a film Siniše Ercegovića ''Prošlo je s kišom'' osvojio je glasove publike.

DHF je, srećom bez kiše, zatvorila premijera nastavka serijala ''65+'' koji se prikazuje na HTV-u, s umirovljenim glumcem Borisom Miholjevićem u glavnoj ulozi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!