17:07 / 06.05.2020.

Autor: B.A./Hina

Dvanaest naslova u polufinalu 16. VBZ-ove književne nagrade

Olja Raičević Knežević  prošlogodišnja je pobjednica (foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Olja Raičević Knežević prošlogodišnja je pobjednica (foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Do 1. veljače, do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljena su 82 rukopisa pod šifrom
U širi izbor za sto tisuća kuna vrijednu nagradu VBZ-a za najbolji novi originalni i neobjavljeni roman 2020. uvršteno je 12 naslova odabranih među 82 rukopisa pristigla na natječaj za tu najizdašniju regionalnu književnu nagradu koja dobitniku donosi i objavu književnoga djela.

U polufinale VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2020. odabrani su naslovi "AEROX23", "Pisma iz Vinogradske", "Zagorski Dubrovnik", "Albert", "Crveni celofan", "Da volim", "Ostalo je šutnja", "Dobra devojka", "GHOSTarbajterS", "Vraćanja", "Pavelova prva ljubav" i " Sampas".

Ove godine žiri je odlučivao u sastavu književnik Zoran Ferić kao predsjednik te, kao članovi, književna kritičarka Vanja Kulaš, književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik, glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina i pjesnik, prozaist i esejist Mile Stojić.

Do 1. veljače, do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljena su 82 rukopisa pod šifrom, koji konkuriraju za nagradu koju izdavačka kuća VBZ dodjeljuje već šesnaesti put.

Nagrada VBZ-a najizdašnija je regionalna književna nagrada osmišljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja, te s ciljem održavanja i oživljavanja regionalne književne scene. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

Prošle godine nagradu je dobila Olja Raičević Knežević za rukopis "Katarina, velika i mala".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!