Dvije emisije HRA u programu festivala Prix Europa 2021

01.09.2021.

14:10

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Od prijavljenih 684 programa u kategorijama digitalnih medija, radija i televizije, nakon predselekcije koju je ostvario tim neovisnih eksperata, u završnu konkurenciju festivala Prix Europa 2021, koji se održava u Potsdamu od 10. do 15. listopada, uvršteno je 209 emisija iz 26 zemalja. Među njima su i dvije emisije nastale u produkciji Hrvatskoga radija.

U niz od 22 nominirana programa iz kategorije Radio Music, odnosno programa inovativnih formata i ostvarenjima koja posreduju glazbu slušateljstvu na nove načine, uvrštena je i emisija iz ciklusa Oda-birano (HRT-HR1) "Prema Voloskom – Šetnjozvuk skladatelja Dalibora Bukvića"» u produkciji odjela Glazbeni sadržaji HRA. Osebujni radiopis ostvarile su autorski Iva Lovrec Štefanović (urednica ciklusa) i Lana Deban (ton-majstorica) nastavljajući svoj šetnjozvučki niz.

Ova dokumentarno-glazbena priča prati stvarnu šetnju popularnim šetalištem Lungomare od Opatije do Voloskog uz skladatelja Dalibora Bukvića i njegovu glazbu. Još kao student je Dalibor Bukvić u Opatiji godine 1992. na Glazbenoj tribini svirao svoju skladbu "Propheties" (Proročanstva), da bi recentnu praizvedbu imao i na Glazbenoj tribini godine 2018. kada je ovaj radiopis zabilježen, a luk stvaralaštva, uz skladateljevih 50 godina života nameće i teme promišljanja vlastite umjetnosti.

Oda-birano

Oda-birano

Foto: HRA1 / HRT

Šetnjom se susreću dijelovi povijesti, ali i sadašnjosti Opatije i Voloskog, otvaraju i životne teme o radosti i sudbini, dok Bukvićev tekst koji je uglazbljen u završnome stavku "Vers le ciel" (Prema nebu) opsežnog oratorija "Recits de l'autre monde" (Priče s drugog svijeta) znakovito ulazi u tijek šetnje, razgovora te zvukova zabilježenih putem prema Voloskom.

Emisija je dostupna OVDJE.

Među 31 nominiranom igranom radio-dramom naći će se i emisija u produkciji Odjela drama HRA, iz ciklusa Radio atelje. Radi se o audiodrami Mile Čuljak "Down, by Law" koja tematizira odrastanje dječaka Borisa rođenog s Downovim sindromom.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz recenzije: Mila Čuljak "Down, by Law"

Hrabra, lijepa, drugačija priča o apsolutnoj ljubavi. Majčinskoj. Radiofonska priča o malom plavokosom i plavookom borcu Borisu, posvećena njegovoj baki Mirjani. I svima koji vole duboko, radosno, bezrezervno one koje zakon opisuje osobama s Downovim sindromom. Zvučna ljubav upućena svima koji se osjećaju drugačijima od normiranoga, audiodramski zagrljaj svih osjetljivih na dijeljenje emotivnih podrški o kojima svi, ali baš svi, bez razlike, ovisimo. Da ne bismo hodali sami. A Boris – on nikada neće hodati sam.

Glumica je Jelena Lopatić, skladatelj Adam Semijalac, glazbena urednica Adriana Kramarić, ton-majstorica Marija Pečnik Kvesić, redateljica Hana Veček, a urednica Katja Šimunić.

Emisija je dostupna OVDJE.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!