14:16 / 10.09.2019.

Autor: V.M./Hina

Dvije izložbe Sanje Iveković u splitskom MKC-u

-

-

Foto: - / -

U Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu otvorene su dvije izložbe Sanje Iveković, koja se u svojim umjetničkim radovima, bavila uglavnom performansima i video radovima, "Dvostruki život-dizajna, umjetnost i aktivizam" i "Širite ženski svijet".
U Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu otvorene su dvije izložbe Sanje Iveković, koja se u svojim umjetničkim radovima, bavila uglavnom performansima i video radovima, "Dvostruki život - dizajn, umjetnost i aktivizam" i "Širite ženski svijet".

Izložba "Dvostruki život" je pregled grafičkog dizajna Sanje Iveković u području oblikovanja plakata i knjiga, televizijskih grafika i vizualnih identiteta koji su nastali tijekom 20-godišnjeg razdoblja, od početka 1970. do kraja 1990. godine. Na izložbi, čiji su kustosi Marko Golub i Dejan Kršić, izloženo je i nekoliko umjetničkih projekata u kojima dominira dizajn.

Druga izložba "Ženski svijet", kustosice Barbare Blasin, izložena je na gornjem katu MKC-a. Riječ je o dizajnu progresivnih ženskih časopisa u periodu od 1934.-1946. godine. Izložbom se, kako je istaknuto u izložbenoj knjižici, tematiziraju publikacije feminističkih udruženja tiskane od sredine 30- ih do prvih poratnih godina polazeći od domaćih primjera kao što su "Žena danas", "Ženski svijet" i "Žena u borbi". Komparacija je to sa francuskim časopisom "Les Femmes" i američkim "The Woman Today".

Izložbe su ostvarene u organizaciji Platforma 9.81, MKC Split i HDD s partnerima DVK i UMAS, a ostat će otvorene do 19. rujna.

Likovna umjetnica Sanja Iveković (1949.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1970. godine. Uz Vlastu Delimar prva je hrvatska umjetnica koja je vezana uz područje feministički motivirane umjetničke prakse. Propituje i problematizira položaj žene u našem vremenu i društvu, njen položaj i doživljaj u svijetu medija kao i utjecaj koji takva idealizacija ima na žene. Glavna područja njenog rada su politički i feministički aktivizam, te propitivanje pozicije umjetnika u kontekstu opće povijesti umjetnosti.
Sanja Iveković : Kako smo rušili ogradu u Varšavskoj

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!